Přílepská věznice začne znovu fungovat

Velké Přílepy - Od února 2015 má znovu začít fungovat věznice ve Velkých Přílepech u Prahy, postupně by se sem mělo přesunout až 150 žen ve výkonu trestu. S informací přišel Český rozhlas Radiožurnál. Obec údajně proti záměru nic nemá, věznice má fungovat v omezeném provozu kvůli nižší kapacitě vodní čističky.

„Otevírá se znovu, protože počty odsouzených žen stoupají a věznice ve Světlé nad Sázavou a v Opavě pro umístění odsouzených žen se plní. Co se týká systemizovaných tabulek pro Velké Přílepy, tak dochází pravděpodobně ke stejnému počtu zaměstnanců, jako když byl objekt zakonzervován, 60 až 64,“ řekl ředitel ruzyňské a přílepské káznice Ivan Horák Radiožurnálu.

Věznice byla uzavřena po amnestii prezidenta Václava Klause. Od února by se měla uvádět do provozu postupně až do podzimu příštího roku. Důvodem je podle Českého rozhlasu nedostavěný přivaděč pitné vody a nedostatečná kapacita čističky odpadních vod. Podle mluvčího vězeňské stráže Dušana Hájka zatím tyto dvě skutečnosti nepředstavují překážku v normálním fungování věznice. Dodal, že v průběhu roku 2015 by se měl naplnit plný stav 151 míst.

Dušan Hájek: Přílepská věznice se do konce roku 2015 zaplní (zdroj: ČT24)

Zařízení otevřel v lednu 2012 tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Nešlo o areál vybudovaný takzvaně na zelené louce, ale jednalo se o rekonstrukci objektu. Ta tehdy přišla na jedenáct milionů korun. Otevření areálu mělo uvolnit kapacity v přeplněných věznicích.