Na Ořechovce zbourán další dům, hrozí dvojnásobná pokuta

Praha – Vilová čtvrt Ořechovka v Praze přišla o dům, který tam stál skoro sto let. Na konci září ho majitel nechal zbourat bez povolení úřadů. Aktuálně se rozhoduje o pokutě za demolici, ale i za to, že majitel nezajistil zbytek narušené budovy. Žije v něm 81letá důchodkyně.

Za demolici na Ořechovce hrozí dvojnásobná pokuta (zdroj: ČT24)

Městská část i památkáři se už v minulosti vyjádřili, že budou prosazovat co nejtvrdší pokutu. Firma Altstaedter Investments požádala o stavební povolení pouze na úpravy rodinného domu, místo přestavby ale vilu zdemolovala. „Vzhledem k technickému stavu domu šlo jednoznačně jen o zajištění, aby nedošlo k ohrožení života osob, s tím, že stavba hrozí zřícením,“ napsal tehdy úřadu zástupce majitele Vladimír Dřízhal.

Pokuta za demolici i za chybějící zabezpečení

Majiteli, který demolici uskutečnil, hrozí pokuta dva a půl milionu korun. Ve výsledku by ale mohl zaplatit i více, protože zároveň nedodržel termín, kdy měl zajistit bezpečnost obyvatelky, jejíž byt se strženou částí domu sousedil. Podle mluvčího MČ Praha 6 měly být zabezpečovací akce hotové 8. listopadu 2014.

Do této doby měl majitel strženého domu zpevnit zbytek stavby a zateplit nově odhalenou zeď. Na ruinách se sice nedávno intenzivně pracovalo, bezpečnosti se to ale netýkalo. Místní si ale stěžují, že místo slibovaného statického zajištění se tady především dál bourá. Důsledkem toho, že zabezpečování nezačalo ani v druhé polovině listopadu, je, že ve zbylé části domu nejsou dnes kvalitní podmínky k životu.

„Nejhezčí je, že s tím vůbec nepočítali. Že to budou platit,“ komentovala situaci Hana Řezáčová, majitelka domu, který měl být zateplen. Současně si stěžovala na to, že nyní některé místnosti nemůže vytopit. Pro Českou televizi dále uvedla, že majitel zabezpečovací akce neprovedl s argumentem, že cena je příliš velká.

Ořechovka byla vybudována v letech 1919 až 1929 za účasti významných architektů Jaroslava Vondráka a Jana Šenkýře. Jednalo se o projekt tzv. zahradního města inspirovaný Anglií. V první etapě byly postaveny družstevní vily pro úředníky v severní části Ořechovky. Vznikla zde zároveň řada obchodů, kino, restaurace, kavárna s vinárnou a ordinace lékařů. Kromě družstevních domů se stavěly především velké izolované vily podle jedinečných projektů.

Demolice v chráněné zóně

Ilegálně zbouraný dům přitom stál v památkově chráněné zóně, protože vilová čtvrť Ořechovka je jednou z nejstarších a nejslavnějších vilových čtvrtí v Praze. Památkáři a MČ P6 prosazují tvrdý postup i z toho důvodu, že na přelomu roku byl na Ořechovce už jeden dům ilegálně zbourán. Stavební úřad za to tehdy vyměřil dvě pokuty, pokaždé ve výši 150 000 korun. Jednu majiteli objektu, společnosti Matragi Design, a druhou stavební firmě, která dům zbourala.