V několika obcích se budou opakovat volby, zastupitelé se nedomluvili

Maňovice, Březová, Přední Výtoň – Od komunálních voleb uběhl jen měsíc, ale v některých obcích je už teď jasné, že lidé budou muset k volebním urnám znovu. Nově zvolení zastupitelé se totiž nedokázali domluvit a na své funkce rezignovali.

Maňovice na Klatovsku

Dosavadní starosta Maňovic Miroslav Panuška ve volbách mandát neobhájil. Přesto je ale na úřadě dál. Do šestičlenného zastupitelstva místní kandidovali každý sám za sebe. Dva z nich ale složili mandáty ještě před ustavující schůzí. A zbytek teď nemůže o ničem rozhodovat. Miroslav Panuška (nez.), starosta Maňovic k provizornímu fungování obce uvedl: „Budeme proplácet elektřinu, úklid sněhu, vývoz kontejnerů a nutné práce v lesích. To je všechno, co můžeme dělat.“

O situaci v obci informoval starosta Miroslav Panuška ministerstvo vnitra. „Pan ministr rozhodne o nových předčasných volbách v Maňovicích. Jestli to bude únor, březen nebo duben, to mi nikdo zatím nedokázal říct,“ uvedl starosta Miroslav Panuška.

Do mimořádných voleb nebude možné v Maňovicích třeba zasíťovat pozemky, které byly připravené k výstavbě rodinných domů. Rozhodovat o větších projektech tam totiž mohou minimálně v pěti lidech. Přitom starosta chtěl nejméně jeden konkrétní projekt prosadit: „Chtěli jsme vyčlenit jeden pozemek na stavbu dvou rodinných domů. Budu se muset informovat, jestli v tomto budu moci pokračovat dál,“ uvedl starosta Miroslav Panuška.

Vedení obce úředníkem z ministerstva vnitra se chtěli zastupitelé Maňovic vyhnout. Hlavně kvůli boji proti úložišti jaderného odpadu. To je v Maňovicích hlavní téma, proti kterému se každý rok konají protestní pochody. A také jeden z důvodů, proč se zastupitelstvo rozpadlo.

Jana Halíková (nez.), odstupující členka zastupitelstva Maňovic, uvedla: „Nebyli jsme schopni, nikdo z nás, kdo tam byl zvolen, zajistit plnohodnotnou kontinuitu boje proti výstavbě úložiště radioaktivních odpadů.“

Mandát složil i dosavadní místostarosta Josef Pač (nez.). Ve funkci byl dvanáct let. Teď mu ale vadily některé volební programy ostatních kandidátů. Podle něj se do zastupitelstva dostali lidé, na které není spolehnutí: „Že by s našimi penězi, které jsme ušetřili za tu dobu, že by s nimi zatočili tak, že by za chvíli nebyly žádné. A byly by to zbytečně vyhozené peníze,“ uvedl Josef Pač (nez.). Jestli půjde do mimořádných voleb, to zatím neví, není ještě rozhodnutý. 

Mimořádné volby čekají příští rok v Plzňském kraji i šumavské Srní. Tam naopak nesestavili ani jednu kandidátku.

Maňovice čekají nové volby (zdroj: ČT24)

Březová na Karlovarsku

Krátce po komunálních volbách se v Březové na Karlovarsku zhroutilo zastupitelstvo. Nově zvolení zastupitelé Březové se sice sešli na ustavujícím jednání a v sedmičlenném zastupitelstvu čtyřmi hlasy zvolili starostu. Jenže zbývající tři politici poté podali rezignaci. Ke stejnému kroku se rozhodli i jejich náhradníci.

Počet zastupitelů tedy klesl pod zákonem stanové minimum a obec nemůže jinak než žádat o nové volby. Dokud neproběhnou, starosta bude vládnout s omezenými pravomocemi. Další rozvoj obce teď bude komplikovaný. Obec přitom čekají důležité investiční akce. Jiří Černík (nez.), starosta Březové upřesnil, co by bylo potřeba v obci postavit: „Měli jsme v plánu dobudovat hasičskou zbrojnici, určitě bude potřeba oprava silnic.“

Roman Rokůsek, ředitel Krajského úřadu Karlovarského kraje, k situaci obce uvedl: „Pro obec to znamená, že nemůže rozhodovat například o majetku, o rozpočtu. Platí tam jen nejnutnější výdaje. Ta obec je výrazně omezena v rozhodování.“

Lídr opozice v Březové Martin Gruber vysvětlil své rozhodnutí tak, že on ani jeho spolustraníci nesouhlasili s osobou starosty, kritizují jeho dosavadní práci a rozhodli se rezignovat. 

Volit se bude také v Březové - vstup Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Přední Výtoň na Lipensku

Nové volby čekají také na Přední Výtoň na Lipensku. Část nově zvolených zastupitelů i s náhradníky rezignovala. Nelíbila se jim vytvořená koalice ani kandidát na starostu. Výsledek povolebního vyjednávání zklamal například manžele Jakubcovy, kteří na výtoňské vyhlídce žijí a podnikají už 20 let. František Jakubec k povolební situaci uvedl: „Ublížili voličům, kteří jim ty hlasy dali. Oni se ani neptali a najednou odešli.“

Občané Přední Výtoně očekávali změny. Volali po opravě tenisových kurtů i po úpravě zarostlé pláže. Chtěli i lepší autobusové spojení. Zatím se nedočkali, k urnám musí znovu. 

V Přední Výtoni přitom zaznamenali rekordní účast, 80 procent. Kandidovala tady tři nezávislá sdružení. Dvě získala dohromady čtyři mandáty a vytvořila koalici. Jejich zástupci usilovali i o post starosty.

Jan Bittner, zástupce sdružení Lipno a kandidát na starostu uvedl: „Naší snahou bylo to, aby se obec rozvíjela.“ Koalice se nelíbila třetímu sdružení, které získalo 47 procent hlasů a 3 mandáty. Zastupovala ho i starostka. Podle ní spojení obou sdružení nerespektuje výsledek voleb, a proto celá její kandidátka rezignovala. Regina Houšková (SNK), starostka, pověřená řízením Přední Výtoně popsala, co obec čeká: „Budou nové volby, pro život běžného občana a obce to rozhodně zásah není.“ 

Nové volby budou v Přední Výtoni v polovině března. Místní podnikatelé předpokládají, že předvolební kampaň potrvá celé čtyři měsíce. V jihočeském kraji zůstaly bez zastupitelů ještě další tři obce. Bečice a Roudná na Táborsku a Mačkov na Strakonicku.

Komunální volby čekají i Přední Výtoň (zdroj: ČT24)