Romové sobě: osvědčili se domovníci i asistenti strážníků

Žďár nad Sázavou, Uherský Brod – Znají své sousedy, rozumí specifikům komunity, lidé jim víc důvěřují. Výhody, díky kterým se osvědčily hned dva projekty, které pomáhají lidem v sociálně vyloučených lokalitách. Ve Žďáru nad Sázavou po roce přibrali ke dvěma asistentům strážníků dalšího, na Zlínsku mají hned ve čtyřech městech domovníky, kteří dohlížejí na pořádek v tamních vyloučených lokalitách.

Romští asistenti poprvé vyšli do žďárských ulic loni v září. Stanislav a Jan Kováčovi na nejstarším sídlišti Žďár 3 vyrostli, místní komunitu proto dobře znají. Díky nim se například povedlo omezit záškoláctví, každý den totiž hlídkují u místních škol. „Díky jejich činnosti se povedlo snížit počet neomluvených hodin,“ potvrdila ředitelka III. základní školy Žďár nad Sázavou Jana Svobodová. „Děti jsou stále problémové, protože je rodiče k ničemu nevedou,“ dodává asistent prevence kriminality Stanislav Kováč. Městu se projekt natolik osvědčil, že nově ke dvěma asistentům přibralo třetího.

Vedle asistence strážníkům existují i další projekty. Už pátým rokem fungují ve Zlínském kraji čtyři romští domovníci, kteří svou práci získali přes neziskovou společnost Argo. Starají se o úklid v sociálně vyloučených lokalitách.

O okolí ubytovny v Uherském Brodě se už tři roky stará Monika Lipovská. „Jsem ráda, že mám nějakou práci, protože v dnešní době je těžké ji sehnat,“ chválí si domovnice. A lidé z okolí zase chválí ji – od té doby, co v lokalitě pracuje, je prý větší pořádek. Na projekt domovníků přispěl 400 tisíci korunami Zlínský kraj. Kromě Uherského Brodu pracují domovníci i ve Zlíně, Holešově a Kroměříži.

O své práci domovnice hovoří Monika Lipovská (zdroj: ČT24)

Úspěchy jsou i jinde

Oba projekty úspěšně běží několik let i v Brně. Asistenty tam strážníkům dělá hned několik romských preventistů: někteří pracují ve středu Brna, další v části Brno-sever. „Nemáme žádné velké pravomoci, jsme preventisti. Ale lidé mi řeknou věci, které by strážníkovi neřekli. Třeba mě upozorňují na problematiku prostituce, většinou z řad narkomanů. Největším problémem této lokality jsou podle mne drogy, z toho vyplývá prostituce a krádeže různého druhu,“ myslí si Ján Polyák, který má jako asistent na starosti problematickou lokalitu mezi ulicemi Bratislavská, Cejl a Francouzská.

Díky kontaktu městské policie a preventistů se zvýšil například počet převzatých úředních zásilek, které se tak podařilo doručit až do vlastních rukou adresáta. Někteří asistenti jsou také schopni díky popisu předem odhadnout, kdo by mohl mít oznámený skutek na svědomí.

Asistenti prevence kriminality

Asistenti se v pilotním projektu poprvé objevili v roce 2009 v Mostě–Chanově, později se projekt rozšířil i na další místa. K červnu 2014 jich působilo celkem 148 ve 48 městech republiky.

Asistenti například usměrňují chování žáků při cestě do školy nebo domů, nahlašují nezajištěné byty a vozidla, usměrňují pobyt bezdomovců na nevhodných místech, hlásí nálezy injekčních jehel, černé skládky, poruchy veřejného osvětlení, přerostlou zeleň, předávají poznatky o problémových rodinách nebo případech narušování občanského soužití, asistují pracovníkům sociálních služeb apod.

Asistent prevence kriminality je zaměstnancem samosprávy zařazeným v obecní policii. Není strážníkem ani čekatelem, ale plní úkoly, které nejsou dle zákona o obecní policii svěřeny výhradně strážníku nebo čekateli. Do práce chodí na osm hodin denně.

Zdroj: Ministerstvo vnitra, Městská policie Brno

Stejně jako asistenty využívá Brno i institut domovníků. Městské domy ve vyloučené lokalitě v centru město postupně opravuje. Aby zrekonstruované domy jejich nájemníci znovu nevybydleli, zaměstnává magistrát v každé budově jednoho z obyvatel jako domovníka, který dohlíží na pořádek. Podle města se systém velmi osvědčil. „Některé domy jsou po rekonstrukci v provozu už dva roky a jsou v naprostém pořádku,“ uvedl už dříve náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil (ČSSD). Celkem jsou domovníci v osmi bytových domech.