Nový primátor Plzně vyvrací zvěsti, že nezvládl učiliště

Plzeň - Nově zvolený plzeňský primátor Martin Zrzavecký (ČSSD) musí vyvracet pochybnosti o svém učňovském vzdělání. Na internetu se totiž objevil výuční list, kde je uvedeno, že neprospěl u učňovské zkoušky. Podle sociálnědemokratického primátora je ale falešný.

Zrzavecký vyvrací mýty o nezvládnutém učilišti (zdroj: ČT24)

„Výuční list pravý mám, jsem vyučen v bývalých Škodových závodech a je otázkou, jestli je v jednačtyřiceti letech důležité vzdělání, nebo zkušenosti. Abyste mohl na radnici svou funkci dobře vykonávat, musíte se něco učit a vzdělávat se neustále,“ uvedl Zrzavecký v rozhovoru pro Českou televizi. Reagoval tak na internetem šířenou fotografii výučního listu, která má údajně dokazovat, že u učňovských zkoušek neprospěl.

Strojově psaný dokument měla vydat 29. června 1990 plzeňská Škoda. Správně je na něm uvedené jméno učně i datum jeho narození, podezřelé jsou detaily. Učeň totiž podle listu u závěrečné zkoušky neprospěl, přesto ale osvědčil požadované vědomosti a splnil zákonné podmínky.

„Jedná se o štvavou kampaň, která může být vyhodnocena i jako porušení § 348 Trestního zákoníku ČR,“ dodal pro server Echo24 s odkazem na pasáž zákona, která uvádí tresty za padělání nebo pozměnění veřejných listin.

Plzeň má sociálnědemokratického senátora poprvé od Mnichova

Jednačtyřicetiletý Martin Zrzavecký nedokončil studium na střední průmyslové škole strojnické, později si udělal výuční list pro obor strojní mechanik pro stroje a zařízení na středním odborném učilišti v Plzni.

Dvacet let podnikal, posléze působil na několika manažerských postech, mimo jiné byl obchodním ředitelem společností Absolute Czech Trade (1999-2000), Klimo (2000-2001), EN-Data (2001-03) a Plzeňský nábytek (2004-2007) a ředitelem společnosti Knorr-vybavení koupelen. Od roku 2006 je členem ČSSD, v zastupitelstvu města Plzně zasedá od roku 2010, kdy byl i zvolen náměstkem primátora pro ekonomickou oblast.

Ve vedení Plzně pokračuje dosavadní spolupráce ČSSD a ODS, do koalice nově patří ještě KDU-ČSL a Občané patrioti. Koalice má v zastupitelstvu 27 z 47 hlasů. Těsný vítěz voleb ANO je v opozici. Zrzavecký obsadil primátorské křeslo přesto, že jeho strana skončila ve volbách až třetí; v jeho osobě má Plzeň sociálnědemokratického primátora po 76 letech. Posledním sociálním demokratem v čele města byl v letech 1919 až 1938 úspěšný starosta Luděk Pik.