Kdo poctivě odevzdá nalezený poklad, nemusí dostat nic

Znojmo - Objevili tisíce stříbrných mincí za jeden a půl milionu korun, od krajského úřadu ale dostanou jen dvacetitisícovou odměnu. Nálezci takzvaného hrušovanského pokladu čekali víc, nechybělo ale málo a nedostali nic. Ze zákona totiž na nálezné nemají nárok. Mince z hrušovanského pokladu teď nově vystavuje Jihomoravské muzeum ve Znojmě.

Ve znojemském muzeu se na nové výstavě leskne na pět tisíc mincí s vysokým obsahem drahého kovu. Veřejnosti se poprvé ukazuje tzv. hrušovanský poklad. „Mince pocházejí z období vlády císaře a krále Františka Josefa I. od poloviny 19. století až do roku 1915,“ upřesnil historik z Jihomoravského muzea ve Znojmě Jiří Kacetl.

Mince na začátku letošního roku objevila dvojice mužů. Poklad, skrytý pod zemí nedaleko Hrušovan nad Jevišovkou, našli pomocí detektorů kovů. Někdy se stává, že nálezci poklad zatají a chtějí si přivydělat prodejem starých mincí na černém trhu. Zdeněk Matějka s kolegou naopak nález poctivě nahlásili a těšili se na odměnu.

Zákon o památkové péči sice s vyplácením nálezného počítá, současně ale říká: co je pod zemí, patří automaticky krajskému úřadu. Místo procenta z odhadované ceny pokladu tak nemuseli nálezci dostat nic. Nakonec se kraj rozhodl je přece jen odměnit. „Jihomoravský kraj nám každému přislíbil dvacet tisíc korun,“ potvrdil nálezce Zdeněk Matějka.

Hrušovanský poklad
Zdroj: ČT24

O vyplacení nálezného rozhodují někdy nepatrné rozdíly mezi náhodou a záměrem. Když člověk použije detektor třeba při hledání ztracených klíčů a jen tak mimochodem najde pytel plný mincí, nálezné by si zasloužit měl. Když ale někdo hledá poklad cíleně, dopouští se přestupku a nárok na nálezné nemá. Pak záleží na individuálním posouzení úředníků. A na to se ne každý hledač chce spoléhat.

Možná proto jihomoravský krajský úřad za poslední roky eviduje pouze tři žádosti o nálezné. Zabývá se jedinou. „Ani v případě hrušovanského pokladu nevznikly podmínky pro vyplacení nálezného, Jihomoravský kraj ale v tomto případě může nálezce odměnit vzhledem k významu toho nálezu,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Denisa Kapitančiková.