Inovace při operaci kýly. Lékaři v Třinci používají místo svorek lepidlo

Třinec – Chirurgové z třinecké Nemocnice Podlesí používají vylepšenou metodu operace tříselné kýly, která je rychlejší, levnější, bezpečnější a méně bolestivá. Při zákroku, který provádějí laparoskopicky, používají místo obvyklých svorek lepidlo, kterým uchytí v těle operovaného speciální síťku impregnovanou silikonem. Přilepí ji přímo na kost nebo na sval. Třinecká nemocnice je první v republice, která tuto metodu používá.

Nová metoda operace kýly je přínosná pro lékaře i pacienty. Operátorům ulehčuje práci, k pacientům je šetrnější. Lékařské lepidlo nahrazuje svorky nebo šrouby, které chirurgové při běžné operaci kýly zavádějí operovaným do těla. Tato cizí tělesa jsou však zdrojem bolesti. „Síťka, kterou vkládáme do třísla na oslabené místo, je inertní. Tělo ji přijme, jen je třeba ji nějak přichytit. K tomu právě slouží speciální lepidlo,“ vysvětloval Josef Matloch z Centra cévní a miniinvazivní chirurgie soukromé Nemocnice Podlesí. Dodal, že lepidlo je barevné, což usnadňuje přesnou aplikaci.

Metodu lepení síťky speciálním lepidlem zavedla třinecká nemocnice Podlesí jako první v Česku v květnu. Od té doby už vylepšený zákrok podstoupilo třicet pacientů. Mezi jinými Zbyněk Kratochvíl, který měl kýlu už podruhé. Tentokrát šlo o důsledek extrémní námahy při stavbě rodinného domu. „Zvedal jsem těžší břemeno, pořádně jsem zabral a kýla se začala rozvíjet. Doufám, že to bude dobře fungovat a že už nebudu mít problémy,“ uvedl Kratochvíl.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ČTK/KEYSTONE

Tříselná kýla patří k nejčastějším operačním zákrokům v Česku. Ročně ji podstoupí průměrně 30 tisíc lidí. Lékaři z Nemocnice Podlesí dělají asi dvě stě těchto operací ročně. Z 85 procent kýlou trpí muži, kteří jsou k ní mnohem náchylnější než ženy. Operace je jedinou možnou léčbou. U někoho může jít o vrozenou dispozici, u jiného je to reakce na velkou námahu například při zvedání těžkých břemen. Kýlu může způsobit i kašlání nebo prudké kýchnutí. Tříselná kýla se projevuje většinou tak, že si člověkn nahmatá v břišní stěně v podkoží bulku, která jde obvykle zatlačit zpět do dutiny břišní. Později dochází k jejímu zvětšování.

Inovace při operaci kýly: Místo svorek lepidlo (zdroj: ČT24)