Vlastní pokoj, koupelna i styl vybavení - tak vypadá nejlepší domov důchodců

Praha – V Česku se o seniory nejlépe starají v karvinském zařízení Nový domov, které vyhrálo Cenu kvality v sociální péči. Odborníci ho ocenili hlavně kvůli široké nabídce služeb, kterou poskytuje svým klientům. Těch je více než 300 a většinou jsou připoutání na lůžko. Že je karvinský domov pro seniory oblíbený, dokazuje i 300 žádostí v pořadníku.

Retro pokoje mají seniorům připomínat mládí (zdroj: ČT24)

Senioři, kteří potřebují největší péči, mají v Karviné k dispozici nejen jednolůžkové pokoje, ale také vlastní koupací buňku. Ta přitom v českých domovech pro seniory není zatím zdaleka běžná. Zařízení pokojů ve stylu 50. nebo 60. let minulého století má zase seniorům oživit vzpomínky na mládí - na pokoji tak nechybí třeba černobílý televizor, porcelánoví jeleni nebo psací stroj.  

Odpoledne mohou klienti trávit v tvůrčích dílnách: Třeba hraním karet nebo vyráběním podzimních ozdob. K dispozici jim je také speciálně vycvičený pes.  

„Tímto oceněním jsme velice potěšeni a velmi si ho vážíme. Cena kvality v sociální péči je pro nás zavazující, neboť stávající kvalitu služeb musíme nejenom udržet, ale i zvyšovat,“ uvedla ředitelka Nového domova Eva Cholewová. V sociálním sektoru jde o jedno z nevýznamnějších českých ocenění.