Malá Štáhle zřejmě dovolí obnovit povrchovou těžbu břidlice

Malá Štáhle - Firma z Prahy, která zpracovává břidlici, chce v Malé Štáhli na Bruntálsku obnovit povrchovou těžbu této horniny. Vedení obce se 150 obyvateli je vstřícné, protože firma slibuje dvacet pracovních míst, peníze na rozvoj obce a další kompenzace. K tomu, zda pustí do malebné krajiny těžaře, by se měli vyjádřit obyvatelé v referendu.

S otevřením lomu obec nepočítala, přestože kvalitní břidlice tam ještě hodně zůstalo. Těžilo se tam od 19. století přes sto let. V blízkosti lomu plánovali zastupitelé vybudovat naučnou stezku. I když definitivně rozhodne až nové vedení vzešlé z voleb, postoj obec je vstřícný. „Záměr se nám líbí a vyslovili jsme předběžný souhlas,“ uvedl místostarosta Jiří Dvořák.

Společnost Česká břidlice vesničanům slibuje šetrnou těžbu, dvacet pracovních míst a kromě peněz za dlouhodobé pronájmy pozemků také pomoc při údržbě cest i samotný materiál z lomu pro stavební účely obce. Po skončení těžby je připravená zrekultivovat krajinu a přidat peníze na vybudování naučné cyklostezky.

Česká kvalita a tradice

„Desítky let tam leží velmi kvalitní materiál. A nás moc mrzí, že musíme brát béčkový druh až z Číny,“ vysvětloval Roman Hajabáč, ředitel a majitel firmy Česká Břidlice, která vyrábí například dlažby a obklady. Břidlicový kámen zatím těží ve Svatoňovicích na Opavsku. „Břidlice má perspektivu, v současné světové architektuře je stále oblíbenější. A ta česká je mimořádně kvalitní, pevná a zároveň se dobře upravuje,“ řekl Hajabáč.

Břidlice se v Česku těží od středověku. Ještě před několika desítkami let byla významným vývozním artiklem. Teď je většina lomů zavřená. Největší naleziště byla v podhůří Jeseníků a také v oblasti takzvaného Barrandienu. V posledních letech se množí snahy o obnovu těžby, například ve vojenském újezdu Libavá. Postoj k těžbě je tam také vstřícný, kladně se k záměru staví i báňský úřad. Problém je, že Důl Modrá štola, o který má firma zájem, leží ve vojenském újezdu Libavá. Dokud stát nezredukuje vojenská území a vojáci neodejdou, těžba tam nezačne.

Firma chce obnovit těžbu břidlice

V Malé Štáhli musí záměr projednat nové zastupitelstvo, úřad nedalekého města Rýmařov by také musel kvůli tomu změnit územní plán. A báňský úřad povolit dobývání. Podobně jako v případě Libavé zřejmě nebude proti. „Taková rozhodnutí vydáváme do šedesáti dnů. Tento způsob dobývání je velice šetrný a nezpůsobí žádné závažné narušení prostředí,“ řekl mluvčí Státní báňské správy Bohuslav Machek. Obec má v plánu dát slovo i obyvatelům v referendu.