Ambulantní léčba útočnice byla v pořádku, tvrdí psychiatr z Havířova

Ostrava - Psychiatr Petr Augustin z havířovské ambulance, kam docházela útočnice ze Žďáru nad Sázavou, odmítá pochybení v její léčbě. Psychicky nemocná žena v úterý zabila jednoho studenta a další lidi pobodala. Chybu nepřipouští ani primář Psychiatrické nemocnice v Opavě Ivan Drábek - kvůli případu nicméně odstoupil. Rovněž karvinský okresní soud, který měl dohled nad ambulantní léčbou ženy, pochybení odmítá. Okolnosti tragického případu teď řeší vláda, ministři chystají systémové změny.

Do osudu nyní obviněné mladé ženy z Havířova, která trpí paranoidní schizofrenií, zasáhlo několik soudů i zdravotnických zařízení. Pod kontrolu se dostala poté, co v roce 2012 v záchvatu nemoci pobodala vychovatelku havířovské základní školy a vzala si na dvě hodiny sedmileté dítě jako rukojmí. Policie ji tehdy obvinila z trestného činu, případ ale odložila kvůli ženině nepříčetnosti. Soud jí pak nařídil ochrannou ústavní léčbu. Absolvovala ji v Psychiatrické nemocnici v Opavě, letos v únoru jí však opavský okresní soud na doporučení lékařů tohoto zařízení změnil léčbu na ambulantní.

Ředitel Psychiatrické nemocnice v Opavě Ivan Drábek po jednání s ministrem zdravotnictví rezignoval. „Z naší strany nedošlo k žádnému pochybení. Odstupuji vzhledem k mediálnímu tlaku, svému věku a zdravotnímu stavu,“ řekl Drábek, kterého se tragédie přesto silně dotkla.

Krajský soud v Ostravě si vyžádal spis podřízeného opavského soudu, který ženu pustil na svobodu, aby ho posoudil. Nejdříve ho dal k nahlédnutí ministerstvu spravedlnosti. Ministryně Helena Válková (ANO) už vyjádřila své pochybnosti. Uvedla, že opavský soud se případem nebezpečné ženy nezabýval dost důkladně.

UDÁLOSTI: Kritika padá na hlavu psychiatrů i soudců (zdroj: ČT24)

Nic nenasvědčovalo tomu, co se stalo, tvrdí psychiatr

Ambulantní léčbu nemocná nastoupila v březnu 2014 v Havířově. Psychiatr havířovské ambulance Petr Augustin dnes odmítl, že by jakkoliv pochybil. „Nic nenasvědčovalo tomu, co se stalo. Nepřipouštím žádné pochybení,“ prohlásil Augustin. Podrobněji se ale k případu s ohledem na lékařské tajemství a policejní vyšetřování odmítl vyjádřit.

Dohled nad dodržováním ambulantní léčby nemocné připadl Okresnímu soudu v Karviné. Ten chyby také odmítá. „Nedostali jsme žádné informace, že by žena léčbu nepodstupovala,“ řekl místopředseda soudu Kamil Babušek. Zdůraznil, že za kontrolu léčby jsou zodpovědní lékaři. „Soud se léčbou zabývá pouze jednou za dva roky. V tomto případě by to bylo až v roce 2015. Do té doby je lékař povinen nás informovat, pokud by se pacientka neléčila, anebo by zjistil, že je léčba neúčinná. To se nestalo,“ uvedl Babušek.

Šestadvacetilá žena je obviněná z vraždy a braní rukojmích. Hrozí jí 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest. Státní zastupitelství podalo návrh na její vzetí do vazby. Soudy nyní na základě posudků psychiatrů rozhodnou, jestli půjde do vazby, anebo do ústavu. Vzhledem k její nemoci není vyloučeno, že podobně jako v havířovském případě policie trestní stíhání zastaví s odůvodněním, že útočnice byla nepříčetná a není trestně zodpovědná za své činy.