Vokřál (ANO): Do týdne bychom rádi měli jasno o koalici

Brno - ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strana zelených – sestava, která je asi nejblíž k tomu, že bude příští čtyři roky vládnout Brnu. Strany si měly do dnešního dne určit programové priority, ze kterých nejsou ochotné slevit, a už večer by o nich měly jednat. Jestli se nakonec čtyřlístku stran podaří sestavit společné programové prohlášení, by mělo být podle lídra vítězného uskupení ANO Petra Vokřála jasné do konce týdne.

Maraton politických schůzek v Brně nepovolí ani dnes - večer se od soboty už poněkolikáté sejdou zástupci ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strany zelených. Pomyslné opratě drží v tuto chvíli v rukou lídr hnutí ANO Petr Vokřál. Právě on by se, pokud se mu podaří vedení města sestavit, měl stát novým primátorem. „Pro nás je prioritou dotáhnout tato jednání do koaličního konce,“ potvrdil svůj cíl Vokřál.

A trojice menších stran, které ve volbách také uspěly, Vokřálovi přitakává. „Zatím z toho máme dobrý pocit, protože to vypadá, že by na tom půdorysu mohla vzniknout smysluplná koalice,“ potvrdil lídr hnutí Žít Brno Matěj Hollan.

Podobně se pro ČT vyjádřily taky lídryně zelených a lidovců. „Zatím jsme nenarazili na žádnou nepřekonatelnou překážku, která by nám v tom jednání bránila,“ potvrdila jednička SZ Jana Drápalová. A lídryně KDU-ČSL Klára Liptáková dodala: „Jeví se, že by to pro nás mohlo být schůdné.“

Povolební matematika. Kdo se většiny dopočítá rychleji?

ČSSD, která Brnu pod taktovkou Romana Onderky vládla v uplynulých osmi letech, se tak dostává pod tlak. Příliš mnoho variant, jak koalici poskládat, už totiž nemá. Lídr hnutí ANO Petr Vokřál totiž odmítl variantu společné koalice, ve které by zasedl i současný primátor.

Varianty koalic pro Brno

  • ANO + Žít Brno + KDU-ČSL + Strana zelených - 31 mandátů
  • ANO + ČSSD + KDU-ČSL - 31 mandátů
  • ČSSD + KDU-ČSL + ODS + TOP 09 + Strana zelených - 31 mandátů

Pomyslným jazýčkem na vahách jsou v tuto chvíli právě lidovci a zelení. Bez těch se totiž budoucí koalice - ať už vznikne pod taktovkou ANO, nebo sociálních demokratů, neobejde. V případě Strany zelených je ale spolupráce s Romanem Onderkou méně pravděpodobná i vzhledem k vyhrocené předvolební kampani. Stranou, která je schopná vyjednávat s oběma skupinami, jsou tak lidovci v čele s lídryní Klárou Liptákovou. Strana se chce rozhodnout až podle toho, kde se jí podaří dosáhnout největší shody s vlastním programem.

Rozhovor s lídrem ANO Petrem Vokřálem (zdroj: ČT24)

Lídr ANO Petr Vokřál

„Nepochybuji o tom, že sociální demokracie také hledá platformu, na které by vytvořila svoji koalici. Uvidíme, kdo z nás bude úspěšnější.“

Roman Onderka ani nikdo z jeho kolegů ze sociální demokracie se dnes nechtěl k povolebnímu vyjednávání ani k variantám koalic vyjadřovat.

Lídr ODS František Vižďa dnes pro ČT řekl, že jeho strana nevede paralelně žádná jednání. „Respektujeme vítěze voleb a na tahu je při vyjednávání on. My v tuto chvíli s nikým nevyjednáváme,“ reagoval na dotaz lídr brněnské kandidátky ODS František Vižďa. Dodal, že jeho strana je připravená jít do opozice.

Neúspěch ODS u komunálních voleb už si ale vybral svoji daň. Celá oblastní rada ODS v čele s předsedou Pavlem Blažkem dnes rezignovala. Rezignace začne platit od příštího volebního sněmu, jehož termín však není znám. Podle Blažka je nutné najít kvalitní lidi, kteří ODS povedou.

Předseda ODS Petr Fiala rozhodnutí přijal. „Je to výraz politické odpovědnosti a vytvoření prostoru pro to, aby oblastní sněm mohl vybrat nové vedení,“ řekl Fiala.

Kroměříž má jasno, kyjovský vítěz překvapil

Kdo bude v příštích čtyřech letech vládnout, už mají jasno například v Kroměříži. Koalici poskládalo vítězné hnutí ANO spolu s KDU-ČSL, ZVUK 12 a nezávislí, ČSSD a se seskupením Zdravé Kroměřížsko. V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu bude mít koalice 17 křesel.

V Kyjově už se rýsuje široká koalice. Přestože hnutí Sedmadvacítka nezávislých vyhrálo s velkou převahou a k zisku většiny hlasů by mu stačil jeden partner, oslovil s nabídkou spolupráce celkem čtyři strany. Pětičlennou koalici pravděpodobně vytvoří se sociální demokracií, lidovci, občanskými demokraty a s hnutím ANO.