Nedávno opravenou školu v Třebechovicích kdosi posprejoval

Třebechovice pod Orebem (Královéhradecko) – Nápisy, které obviňují starostu města a další představitele radnice z krádeží, někdo nasprejoval na bílé části fasády školy a na několik dalších míst v Třebechovicích pod Orebem. Podle starosty Jiřího Němce se tak chce neznámý vandal pomstít. Vedení školy zatím neodhadlo výši škody, očekává však, že úklid bude nákladný. Zástupce ředitele upozornil, že je fasáda stará pouze rok.

Červené nápisy „Starosta krade“ nebo „Z této stavby také ukradl peníze“ čekaly ráno na třebechovické školáky na fasádě školy. „Jsou popsané dvě stěny – jižní a západní,“ řekl zástupce ředitele ZŠ Třebechovice Josef Urban. Neznámý vandal popsal také starostův dům, halu v Blešně a povrch státní silnice u odbočky na Třebechovice. Třebechovický starosta Jiří Němec uvedl, že kromě něj samotného se nápisy ohrazují také vůči práci některých radních a tajemníka radnice. „Není to poprvé, před dvěma lety mi neznámý pachatel posprejoval dům,“ podotkl starosta. Pachatel podle něj chtěl dát najevo nespokojenost s výkonem samosprávy a státní správy.

Podle učitelky Blanky Federselové nápisy žáky přicházející ráno do školy zaujaly. „Protože pracuji jako preventistka rizikových jevů, tak jsme začali všechno vysvětlovat, aby věděli, že tohle se prostě nedělá,“ uvedla. Nápisy na školní budově nechalo její vedení přelepit papírem a během dne také přetřít. Josef Urban upozornil, že oprava „bude něco stát“. Škola prošla před dvěma lety rekonstrukcí.

Poškozením školní fasády se zabývá policie. Neznámého pachatele podezírá z poškození cizí věci, za což mu hrozí až rok vězení, uvedl policejní mluvčí Jan Čížkovský.

Třebechovická škola byla ráno posprejovaná (zdroj: ČT24)