Pražané zachraňují vltavské škeble

Praha – Desítky tisíc škeblí říčních se v hlavním městě během dneška ocitnou na suchu. Kvůli opravám trojského jezu museli totiž vodohospodáři snížit hladinu Vltavy, a tím pádem se vodní mlži dostanou mimo vodu. Ochranáři se rozhodli škeble zachránit a vyzývají i veřejnost, aby jim během dneška a zítřka s jejich návratem do vody pomohla.

Vltavská hladina se začala snižovat dnes a celkově má klesnout o 2,5 metru. Ochranáři a dobrovolníci mají tedy maximálně 48 hodin na tom, aby několik desítek tisíc škeblí mezi Trojou a Štvanicí vrátili zpět do řeky. Výskyt škeble říční, velmi citlivé na čistotu vody, v pražském úseku Vltavy je podle odborníků na životní prostředí dobrou zprávou.

V povinné výbavě každého zachránce škeblí by neměly chybět holínky a kbelíky. Kontaktovat mohou pohotovostní telefon Pražské zvířecí záchranky 774 185 155. „Rozdělily jsme se na skupiny a víme, že když budeme mít tak kolem té stovky lidí, kteří budou pracovat co nejdelší dobu, tak bychom to měli do zítřka do poledne stihnout,“ říká organizátor záchranné akce Petr Stýblo.

Vodní mlže nevracejí ochranáři z břehů zpět do vody poprvé. K poklesu hladiny Vltavy došlo v minulosti už několikrát.