Ombudsmanka vyrazila blíže k lidem, její první zastávkou se stala Jihlava

Jihlava - Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová vyráží do regionů, Svojí osvětovou kampaň dnes zahájila na Vysočině. Svůj úřad chce víc přiblížit veřejnosti. Zájemci se proto dnes mohli s ombudsmankou osobně setkat a také podat případný podnět k šetření. „Jednak se chceme skutečně přiblížit lidem tak, aby mohli přijít osobně a dát podnět. Chceme se víc poznat s pracovníky úřadů,“ vysvětlila Šabatová. Do Jihlavy za právníky ochránkyně mimořádně přišly asi dvě desítky lidí. Veřejná ochránkyně práv a pracovníci její kanceláře chtějí podobným způsobem v příštích týdnech navštívit všechny české a moravské regiony.

Václav Škrábánek přijel za veřejnou ochránkyní práv z Pelhřimovska. Už řadu let se neúspěšně soudí o několik hektarů svých polností. Věří, že mu kancelář ombudsmana pomůže. „Obral mě soud, který reagoval na to, co katastrální úřad postoupil okresnímu soudu. Vidím to tak, že zřejmě tam došlo k nějakému pochybení některých úředníků v minulosti,“ řekl pan Škrábánek.

Právníci kanceláře právě takové případy umí řešit, ať už jde o nesouhlas s postupem nebo rozhodnutím úřadů, nevhodné nebo arogantní jednání úředníků a také problémy s diskriminací. „Je to zásadně bezplatné, může se obrátit písemně nebo ústně do protokolu. Což je dneska vlastně tady ta možnost na Vysočině,“ potvrdila veřejná ochránkyně práv.

Ročně řeší kancelář ombudsmana přes 8 000 podnětů. Loni jich objasnila více než tři čtvrtiny a zjistila celkem 675 pochybení úřadů.

Ombudsmanka vyrazila blíže k lidem, její první zastávkou se stala Jihlava (zdroj: ČT24)

Souběžně s návštěvou ombudsmanky na Vysočině probíhal také populárně zábavný výukový program pro studenty středních škol, který se skládá z divadelního představení a potom z workshopové části. „Jeho cílem je rozvoj tolerance k odlišnosti a rozvoj kritického myšlení studentů,“ vysvětlila organizátorka setkání Dagmar Weisbauerová. Studenti například ve skupinkách za asistence pracovníků Kanceláře veřejného ochránce práv vymýšleli nejrůznější modelové situace, jak a proč by mohli být lidé diskriminováni.