Jak vymáhat dluhy za pozitivní alkoholtesty? Recept stále není

Pardubice – Jak získat peníze od řidičů, jejichž opilost odhalily testy? Letitý problém aktuálně řeší nemocnice na Pardubicku. Každý, u koho rozbory prokážou řízení pod vlivem alkoholu, totiž musí náklady sám uhradit. Vymáhání je ale složité – a například krajská nemocnice v Pardubicích tak ročně přichází o deseti až statisíce korun.

Za odběr krve zaplatí zhruba jen polovina usvědčených řidičů. Přimět ty zbylé je pak podle pracovníků v oboru příliš složitý byrokratický proces. Pardubická nemocnice jen za letošek eviduje dluh víc než 120 tisíc korun: Loni navíc musela policii vrátit přes 70 tisíc korun jako zpětné úhrady za vyšetření opilých řidičů.

Proti systému už se ohradila i Asociace českých a moravských nemocnic, která žádá ministerstvo zdravotnictví o náhradu. Mezitím už některé menší nemocnice přestaly dluhy vymáhat úplně.

Pokud při silniční kontrole policie zjistí u řidiče v dechu alkohol, převeze ho do nejbližší nemocnice na vyšetření krve. Nemocnici pak ale začne koloběh hledání toho, kdo nakonec ono krevní vyšetření zaplatí. Jeden rozbor krve vyjde na 250 až 500 korun. Dříve vyšetření platila policie, v současné době ale hradí náklady pouze v případě, že se alkohol v krvi neprokáže.

Pokud tedy krevní test podezřelého řidiče usvědčí, jde celá částka z jeho kapsy. Nemocnice tak musí sama aktivně zjišťovat, jak krevní testy dopadly, a v mnohých případech pak tyto peníze i soudně vymáhat. Předloni Nejvyšší soud rozhodl, že pokud řidič alkohol před jízdou opravdu požil, bude si vyšetření platit sám.

Věčný problém dluhů za odběry krve se nedaří nemocnicícm řešit (zdroj: ČT24)