H. Králové je spoluvlastníkem pozemku pro D11, zbytek patří Havránkové

Hradec Králové – Jaroslavě Štrosové se patrně podařilo zbavit se role v jednání o pozemcích potřebných pro dostavbu dálnice D11 k Hradci Králové. Svoji polovinu posledního pozemku, který nepatří státu, prodala městu Hradec Králové a změnu již zapsal katastr nemovitostí. Druhá ideální polovina parcely nadále patří sestře Štrosové Ludmile Havránkové. Ta ještě může nákup podílu městem napadnout, protože má předkupní právo. S Havránkovou ale chce o vykoupení i její části pozemku jednat ministr dopravy Antonín Prachař.

Od druhé poloviny července se u Hradce Králové opět staví dálnice a pozvolna se začne přibližovat k pozemku, který zatím nepatří státu. Městu se podle všeho úspěšně podařilo odkoupit jeho ideální polovinu – tj. padesátiprocentní podíl bez konkrétního vymezení části pozemku – od Jaroslavy Štrosové, která se v posledních několika letech ocitla v ústředí vyjednávání.

Pozemek, který je dnes ve spoluvlastnictví města a Ludmily Havránkové, má celkovou výměru 0,27 hektaru, radnice zaplatila za jeho ideální polovinu téměř 1,7 milionu korun.

Protože Hradec slíbil státu, že s ním půdu hladce vymění za pozemek u autobusového nádraží, který si zatím musí od státu draze pronajímat, zbývá poslední otazník u zbylé poloviny pole ležícího v trase budoucí dálnice. Patří Ludmile Havránkové. Výkup nebo směnu podílu farmářky Havránkové řeší podle svých slov ministr dopravy Antonín Prachař. Na konci července již řekl, že jednání spěje ke konci, za pravděpodobný výsledek považuje směnu pozemků. Bude již druhá, většinu potřebných pozemků u Hradce Králové získal stát rovněž po směně v roce 2011, po sedmnácti letech jednání.