Letec ve wingsuitu narazil do Sněžky a zahynul

Pec pod Sněžkou (Trutnovsko) – Na úbočí Sněžky zahynul letec na tzv. wingsuitu, který nezvládl pokus o přelet hory. Sever iDNES.cz uvedl, že letcem byl Martin Trdla, český propagátor tzv. BASE jumpu, a zahynul při focení reklamy. Do hory narazil a utrpěl zranění, kterým podlehl, přestože k němu pomoc dorazila během několika minut.

Pokus přeletět nejvyšší horu Krkonoš prostřednictvím speciálního oděvu wingsuit skončil neštěstím asi 200 metrů pod vrcholem. Čtyřicetiletý Trdla, který se vznesl na rogalu, a potom chtěl na wingsuitu doplachtit přes vrchol Sněžky do Obřího dolu, se zřítil do kamenné suti na úbočí hory. „Bylo to ve velmi prudkém svahu plném kamenné suti, která byla nestabilní,“ popsal zasahující člen Horské služby Pavel Smejkal.

Bezprostředně po nehodě přispěchal horský záchranář, který právě byl na Sněžce. Vzápětí dorazila také pomoc z Pece pod Sněžkou a nakonec i vrtulník. „Náš lékař byl k pacientovi dopraven v podvěsu pod vrtulníkem,“ popsal mluvčí královéhradecké záchranné služby Ivo Novák. Veškerá snaha neúspěšného letce zachránit byla však marná. „Záchranáři zjistili, že mladý skokan je bez známek života a vše nasvědčovalo tomu, že utrpěl zranění, kterým na místě podlehl. Lékař leteckých záchranářů z vrtulníku pak slanil na místo nehody a po vyšetření zraněného konstatoval smrt,“ popsal náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš.

Okolnosti havárie bude zřejmě vyšetřovat polská policie. „K nehodě došlo na polském území,“ poukázal Pavel Smejkal.

Pokus o přelet Sněžky považuje Horská služba za formu tzv. BASE jumpu. Obvykle při něm skáčou vyznavači extrémních sportů z výškových budov či vysokých skalních věží a po krátkém volném pádu otevírají padák, aby bezpečně přistáli. Alternativou může být i využití wingsuitu. Podle Horské služby šlo na Sněžce o basejump, přestože muž skočil z rogala.

Skoky s wingsuitem se staly osudné mnoha lidem včetně známého maďarského letce Viktora Kovátse (na snímku)
Zdroj: ČT24/ČTK/AP