Černé stavby ohrožují budoucnost hipoterapie v Klentnici

Klentnice – Už dvacet let funguje v bývalém vápencovém lomu u Klentnice na Mikulovsku malý ranč. Zdeněk Veselský z lomu vyklidil skládku a provozuje v něm mimo jiné i hipoterapii. Ranči, který dodnes fungoval na dobré slovo a výjimky ochranářů, ale hrozí zrušení. Ministerstvo výjimku CHKO zrušilo a stavební úřad žádá odstranění staveb, na které provozovatel ranče nemá povolení.

„Jsem tady už od roku 1993. Lidi sem tehdy vyváželi smetí, tak jsem tady udělal bránu, vyklidil to, srovnal a začal tu provozovat ranč,“ vzpomíná Zdeněk Veselský. Tehdy měl dohodu se správou CHKO, že bude území udržovat. Pro návštěvníky a zvířata postupně vznikl ranč, ohrady a přístřešky. Ovšem bez vědomí úřadů. „Netušil jsem, že na to musím mít stavební povolení. Myslel jsem, že to postavím a pak udělám ohlášení. Bohužel k tomu tenkrát nedošlo. Ale byl klid,“ hájí se Veselský.

S provozem ranče byla obec Klentnice nadmíru spokojená, nevadil ani ochranářům a tak byl klid. Ministerstvo životního prostředí navíc panu Veselskému několikrát udělilo výjimku, díky níž mohl fungovat i na území národní přírodní rezervace, v první ochranné zóně CHKO. Jenže výjimky postupně vypršely a nakonec ministerstvo zrušilo i závazné stanovisko CHKO, které ranč povolilo. „Správa CHKO poté byla nucena oznámit tuto skutečnost stavebnímu úřadu. Takže dnes tady činnost probíhá legálně, ale stavby jsou tu bohužel nelegálně,“ potvrdil vedoucí Správy CHKO Stanislav Koukal.

Stavební úřad v Mikulově vede spis o ranči Zdeňka Veselského od roku 2004. „Problém je, že to jsou černé stavby. I přes snahu pana Veselského se je nepodařilo legalizovat. Území, které obhospodařuje, je v první zóně CHKO, kde nelze stavět, a navíc to územní plán ani neumožňuje,“ upozornila vedoucí mikulovského stavebního odboru Leona Alexová. „Podle mého názoru existuje jediná cesta, a to změnit zonaci CHKO, nejlépe z první na třetí zónu, kde by bylo možné stavby umístit, a následně změnou územního plánu umožnit jejich legalizaci. Což je běh na dlouhou trať,“ dodala Alexová.  

O ranči v Klentnici hovoří vedoucí stavebního odboru Leona Alexová (zdroj: ČT24)

Vystřídají koně odpadky?

Obec Klentnice činnost Zdeňka Veselského podporuje. „Dřív tady bývala skládka, pan Veselský to dal do pořádku, celé to zrekultivoval,“ chválil si ranč starosta Klentnice Roman Koprivňanský (ČSSD). Pokud stavební úřad opravdu nařídí ranč zlikvidovat, bojí se vedení radnice, že koně v bývalém lomu znovu vystřídají odpadky. „Nemáme lidi ani možnosti jak to tady hlídat. Ono to ke skládce svádí. Místo je na trase do Mikulova, je za obcí a je dobře přístupné ze silnice mezi Mikulovem a Klentnicí,“ dodal starosta.

I proto obec podala Veselskému pomocnou ruku a usiluje o zmírnění přísné ochrany území. „Z národní přírodní rezervace to bude pravděpodobně vyňato příští rok, z první zóny to bude na naši žádost vyňato v dohledné době. Chtěli bychom tento provoz zlegalizovat,“ ujistil starosta.

I když je pro správu CHKO ochrana přírody prioritou, ranč jim a priori nevadí. „My jsme se opírali hlavně o to, že ta činnost tady ve stejné podobě probíhá už dvacet let a nedochází k nějakému dalšímu poškozování tohoto území,“ uzavřel Koukal ze správy CHKO.