Je to označovač jízdenek? Je to STOP tlačítko? Je to nabíječka!

Praha – Vedle označovačů jízdenek a tlačítek na znamení k řidiči se v některých pražských autobusech objevil třetí typ žluté „pomůcky“. Slouží jako USB nabíječka drobné elektroniky. V pražském příměstském provozu se zatím testuje, podle výrobce se ale může časem objevit i ve starších autobusech.

Nabít telefon je možné i v příměstských autobusech (zdroj: ČT24)

Plnohodnotné zásuvky jsou standardem ve vlacích a postupně se rozšiřují i v autobusech na dálkových meziměstských linkách. Nově je možné použít je také v příměstských autobusech. Soukromý dopravce provozující v rámci Pražské integrované dopravy linky z Prahy do Kutné Hory a Uhlířských Janovic začal testovat zařízení na dobíjení drobné techniky – podobně jako v ekonomické třídě v letadlech však nejde o klasickou zásuvku, nýbrž o „samičku“ USB A, ze které je možné kabelem čerpat energii do mobilního telefonu či tabletu.

Dopravce ani organizátor dopravy ROPID zatím na USB nabíječky neupozorňovali, cestující je přesto začali využívat. Někteří se zeptali na účel zařízení řidiče, jiní ho rozpoznali sami. „Jsem s tím hrozně spokojená, protože moje okolí má velký problém s tím, že mám často vybitý telefon. Proč toto nevyužít?“ podotkla cestující Markéta Nakládalová z pražské Uhříněvsi, která při cestách autobusem do práce nabíječku často využívá.

ROPID ovšem zdůrazňuje, že jde o zkušební provoz, a žádné sliby do budoucna zatím nedává. „Uvidíme, jak bude zařízení spolehlivé, uvidíme, jaké tipy nám dají lidé. Možná někdo bude chtít víc dobíječů, někdo naopak možná bude poukazovat na jejich špatné rozmístění, někdo přijde s jiným nápadem,“ řekl mluvčí organizace Ondřej Kubala. Zástupce firmy, která zásuvky dodala, ovšem upozornil, že není problém nainstalovat je do nově zakoupených autobusů ani dodatečně do starších vozidel.

Dodavatel systému současně s testovacím provozem v Praze jedná s výrobci autobusů i dopravci. USB zásuvky na dobíjení mobilních telefonů či tabletů by chtěl rozšířit i jinam.