Šaty dělají člověka. I ty historické

Brno – Mezi lidmi roste zájem o historické kostýmy a dobové oblečení. Šijí se šaty z období gotiky, uniformy z třicetileté války i prvorepublikové kostýmy pro majitele veteránů. Pro zájemce znamená pořízení kostýmu týdny čekání a nemalé finanční výdaje, pro krejčí zase spoustu precizní ruční práce.

Poptávka tvoří nabídku. A protože přibývá lidí, kteří holdují historickým oděvům, přibývá i krejčích, kteří se jejich šitím živí. Jedním z nich je i Ivona Rozsypalová, která šije především vojenské uniformy. „Dělala jsem uniformy pro ruskou carskou armádu, pro Francouze, třicetiletou válku,“ popsala Rozsypalová s tím, že zájemců opravdu přibývá. Její zákazníci si na kostým počkají zhruba měsíc, většinou si totiž potrpí na autentické detaily a původní materiály. „Detaily, co jsou nejvíc vidět, se šijí v ruce. Na stroji dělám jen to, co vidět není,“ vysvětlila Rozsypalová. Jedna uniforma pro ni navíc neznamená jeden kousek oblečení. „Je to frak, vesta, krátké kalhoty, dlouhé kalhoty, kamaše a košile,“ vyjmenovala Rozsypalová.

Kromě precizní ruční práce je pro tvůrce historických kostýmů největší výzvou materiál, který musí být autentický. „Musíte použít přírodní materiály, protože termoregulace funguje, jen když na sobě máte len, který odvádí tělesné teplo, a na tom máte vlnu, která zase nepropouští tolik tepla k vám. Se syntetikou vám to nebude tak pěkně fungovat,“ varovala provozovatelka webu kostym.cz Martina Hřibová. Bohatě zdobené gotické či barokní šaty se navíc kvůli materiálu prodraží. „Nejdražší materiál, co jsem na kostým pořizovala, byl za 30 tisíc,“ upřesnila Hana Polášková-Wincorová, která šije kostýmy pro výstavy.

NO COMMENT: Milovníci historických kostýmů na hradě Buchlov (zdroj: ČT24)

Aby měli krejčí jednodušší práci, napsal odborník Martin Šimša z Národního ústavu lidové kultury knihu historických střihů. „Originálních střihů historických kostýmů je vcelku málo. První studie na toto téma byla v 70. letech a od té doby nebyly známé žádné další knihy,“ vysvětlil Šimša. Až díky digitalizaci archivů se objevily další dokumenty, které Šimša zpracoval do nové knihy, která popisuje krejčovské střihy v českých zemích od 16. do 18. století.

Nedávno vyšla kniha historických střihů
Zdroj: ČT24

Naopak Sylvie Zouharová Dyková s historickou věrností nemá problém. Sama je vystudovaná historička a fanynka prvorepublikové módy. Po mateřské dovolené si v Brně otevřela salón, kde s kolegyní šijí kostýmy, zejména pro majitele veteránů. „Jsem historička, tudíž klientům nabízím garanci, že když nám řeknou, jakým automobilem jezdí, tak jim nabídneme oblečení, které odpovídá době – střihově, materiálově i technologií výroby,“ uzavřela Zouharová Dyková.