Celníci zacílili na kamiony, obří rentgen odhalil skrytou naftu

Svojkovice – Celníci se zaměřili na kontrolu kamionů na dálnici D5. Díky velkokapacitnímu rentgenu přišli na nepovolené převážení nafty u polských řidičů. V Polsku je nafta levnější, řidiči se snaží ušetřit a vozit si zásobu.

Zákon dovoluje mít ale plnou nádrž a k tomu maximálně dalších dvacet litrů. Jeden kamion vezl ve vestavěné přídavné nádrži dokonce 166 litrů nafty. Celníci naftu zajistili a řidič musí doplatit spotřební daň. Další odhalení řidiči z Polska měli naftu v kanystrech mezi nákladem.

Díky rentgenu, s jehož ramenem projedou celníci kolem odstaveného kamionu, na monitoru počítače vidí podezřelé skrýše či nádoby. „Rentgenem se naskenuje obsah kamionu, celník to vyhodnotí a porovná s doklady, zda je tam skutečně deklarované zboží,“ popsala mluvčí celníků Jitka Blahutová.

Výhodou zařízení je jeho mobilita i rychlost. „Prohlídka celého kamionu trvá několik minut, dokáže odhalit různé konstrukční změny vozidel, tajné schránky nebo dutiny, kde by se pašovalo zboží,“ dodala Blahutová. Rentgen využívají celníci v celé zemi nepřetržitě – při kontrolách na dálnicích či na překladištích kontejnerů.

Velkokapacitní mobilní rentgen nasadili celníci do provozu v roce 2004 na hranicích v Lanžhotě. Vzápětí zachytili deset kilogramů heroinu. V listopadu 2005 na přechodu Pomezí nad Ohří rentgen odhalil devět asijských běženců ukrytých v autě v dřevěných bednách, ve kterých měly být autodíly.

Celníci kontrolovali kamiony na D5 (zdroj: ČT24)