Hradec se domluvil se Štrosovou na odkupu pozemku pro D11

Hradec Králové – Vleklá kauza dostavby dálnice D11 u Hradce Králové se zřejmě chýlí ke konci. Město se totiž domluvilo s Jaroslavou Štrosovou na odkupu její poloviny důležitého pozemku. Štrosová dostane v přepočtu na metr čtvereční stejné peníze jako její sestra Ludmila Havránková, která státu své pozemky prodala před třemi lety. Ta však stále vlastní druhou polovinu pozemku - s Havránkovou úřady nadále jednají. Dálnice teď končí zhruba 2,5 km před městem, minulý týden se ale na poslední úsek vrátily stavební stroje.

Advokát a syn Jaroslavy Štrosové David Štros potvrdil, že jeho matka podepsala kupní smlouvu a prodává městu Hradec Králové svůj vlastnický podíl na parcele, přes kterou má vést 400 metrů dálnice. Město kupuje polovinu pozemku o výměře 2 730 metrů čtverečních za 1,68 milionu korun. V přepočtu na metr čtvereční tak dostane stejné peníze jako před třemi lety její sestra Ludmila Havránková.

Město dalo za pozemky zhruba 100x vyšší cenu, než za kterou teď stát vykupuje pozemky pro pokračování D11 u Jaroměře. Hradec je teď připraven pozemek vyměnit za pozemky ŘSD, které město využívá v oblasti autobusového terminálu a za které platí nájem. Čeká se ovšem na krok Ludmily Havránkové, která měla na polovinu zmíněného pozemku předkupní právo.

Ministr dopravy Antonín Prachař při zahájení dostavby dálnice do Hradce Králové uvedl, že se s Ludmilou Havránkovou jedná o několika variantách. „Myslím si, že jsme na dobré cestě a v horizontu několika málo dnů či týdnů budeme mít příslušné pozemky.“ Havránková prodala své pozemky státu v roce 2011 po 17 letech jednání. Zůstala ale zmíněná parcela, kterou vlastnily společně se sestrou Jaroslavou Štrosovou.

Stavba dálnice D11 se zastavila těsně před Hradcem Králové v roce 2006 právě kvůli potížím s výkupem pozemků. Práce na téměř tříkilometrovém úseku, který končí u Libišan, přijdou na 1,1 miliardy korun. Podle plánů silničářů dojedou řidiči až do Hradce Králové v srpnu 2017.

Z D11 mizí velké množství železa, škody jdou do milionů (zdroj: ČT24)

Zloději kovů způsobili silničářům trable za tři miliony

Stavbaři se na nedokončený úsek dálnice vrátili minulý týden. Teď ale musí sčítat škody, které jim způsobili vandalové a  zloději kovů. Z posledního úseku zmizely za osm let, kdy nedokončená stavba stála, třeba železné nebo litinové prvky. Krádež už vyšetřuje policie, škoda půjde do statisíců, ale spíš do milionů korun.

„Pachatelé kradli na dálnici železo letos na jaře, ztratily se např. konstrukční ocelové výstuže, které jsou ještě na loňských záběrech ČT vidět. Zloději museli na místo přijet nákladním autem a výstuže odřezat mohutným strojem,“ uvedl východočeský redaktor ČT Vlastimil Weiner. Ztratily se i litinové poklopy kanalizačních šachet, část litinových mříží kanalizačních vpustí nebo kusy ocelových svodidel.

„Nahradit odřezané železné armatury nebude vůbec jednoduché, stavební prvky mostních konstrukcí původně zalitých do betonu se musí celé vykopat a nahradit novými. Tím se náklady na opravu podstatně zvýší,“ dodává Weiner.