Deště přinesly radost vodákům, neváhají platit za Teplou Vltavu

Praha – Nedávné deště přidaly českým řekám na splavnosti, voda ale už opadává, a tak vodáci musí počítat s tím, že některými úseky projedou s odřeným kýlem. Raritou je letos úsek Teplé Vltavy na Šumavě, kde zažívají nejlepší sezonu za poslední tři roky. Od začátku května vyplulo na úsek řeky s povinnou registrací téměř 1 400 lodí.

Deště zvedly hladinu Teplé Vltavy na téměř 80 centimetrů, vodáci ji tedy mohou splouvat bez průvodce. Vedení parku předpokládá, že letos poprvé by splouvání řeky nemělo být ztrátové, ovšem za předpokladu, že stav vody se již příliš nezmění.

  • Teplá Vltava se považuje za hlavní pramennou větev, svůj název nese úsek od ústí Vydřího potoka v obci Borová Lada. U osady Chlum se stéká se Studenou Vltavou, od soutoku pak řeka po zbytek své cesty nese jméno Vltava.

Vltava pod Vyšším Brodem zůstává na vodáckém minimu, nad lipenskou přehradou ale pršelo, a tak je řeka splavná od Lenory, tedy s povinnou registrací. Na jihu Čech nejméně zapršelo v povodí Lužnice, přesto je řeka dobře sjízdná v klasickém úseku od Suchdola nad Lužnicí až do Týna nad Vltavou.

Ostatní řeky mají vody dost, někde ale rychle ubývá

Na vodáckém minimu se pohybuje Ohře, o víkendu ale má vypouštět vodu přehrada na Teplé v Březové, v úseku od soutoku Ohře a Teplé ke Klášterci tak bude lepší průtok. Na severu Čech mohou vodáci sjíždět i Ploučnici, Bílinu, Jizeru od Malé Skály a Labe od Dvora Králové nad Labem.

Berounkou lze plout bez problémů, splavné jsou i její přítoky Radbuza a Úhlava. Sázava je sjízdná od Ledče nad Sázavou, pod Krhanicemi už moc vody ale není a je si tam třeba dát pozor na kameny. Na Otavě voda rychle klesá, a tak zřejmě o víkendu bude řeka splavná již jen od Sušice. Koncem týdne by ještě mohlo něco napršet ve východních Čechách, Orlice by tedy měly být dobře sjízdné.

Moravskými řekami příliš vody neteče

Moravské řeky na tom tak dobře nejsou, přesto se vodáci mohou vydat na Moravu, která je splavná od soutoku s Desnou k Dunaji, a na Dyji, kterou mohou sjet od Znojma. Odru lidé mohou splouvat od Svinova, Opavu na dolním toku a Bečvuod Valašského Meziříčí, kde ale bez deště bude zřejmě voda už klesat.

Vodáci se vrhají na Teplou Vltavu (zdroj: ČT24)