Zloději kovů rozkradli během dvou týdnů zábradlí z 20 mostů

Olomouc - Zloději kovů na Olomoucku rozkradli za posledních 14 dní zábradlí z 20 mostů. Místní silničáři se s tak velkým množstvím rozebraného hrazení ještě nesetkali a mluví o organizované skupině a krádežích na objednávku. V celém regionu zmizely stovky kusů mostní výplně za víc než milion korun.

Zloději kovů vzali mosty na Olomoucku útokem (zdroj: ČT24)

200 dílů chybí například na třech mostech přes čtyřproudovou silnici R35. Sto kusů zábradlí demontovali zloději i na několika železničních mostech u Mohelnice. Naposledy řádili v pondělí - zmizelo padesát výplní z frekventovaného nadjezdu nad hlavním železničním koridorem na Prahu.

Podle silničářů museli zloději krádež tak velkého množství kovu dlouho plánovat a být dokonale připraveni. Lup bývá obvykle na objednávku stavebních firem nebo končí ve sběrnách. Aby se podobné případy neopakovaly, rozhodli se silničáři jednat - v těchto dnech svařují šrouby, které mostní výplně a zábradlí drží.

Zpřísnění podmínek ve sběrnách surovin teď leží i na stole poslancům. Nový zákon o odpadech půjde zítra do třetího čtení. Po jeho schválení budou moci úředníci zavřít sběrny hned po prvním pochybení. Dosud mohli potrestat jen ty, kde se kradené věci objevovaly opakovaně.