Na dovolenou s nemohoucím seniorem? Rodinám ulevují stacionáře

Brno – I rodiny, které přes rok pečují o své staré či nemohoucí příbuzné, potřebují seniory někdy dočasně umístit do domova. Nejčastěji se tak děje přes léto, kdy lidé jezdí na dovolenou, na kterou s sebou seniora nemohou vzít. Domovy a stacionáře, které nabízí krátkodobé pobyty, proto teď hlásí plný stav.

Na místo v domově pro seniory se často čeká měsíce a roky. I proto řada rodin pečuje o své nemohoucí příbuzné doma. Jiní zase chtějí mít své blízké ve své péči a zajistit jim klidné stáří v pohodlí domova. V obou případech rodiny čas od času řeší, kdo se o seniory krátkodobě postará, například v případě, že jsou pečující nemocní nebo chtějí vyrazit na dovolenou.

Vítězslava Kubíková pracuje v domově pro seniory v Kuřimi. Doma s manželem navíc už pět let pečují o devětaosmdesátiletou tchýni. „Každý rok v létě jezdíme na týden na dovolenou a potřebujeme pro ni vždycky sehnat nějakou péči,“ řekla Kubíková, která letos pro tchýni sehnala v Brně krátkodobý odlehčovací pobyt. Ten má ulevit právě příbuzným těch, kteří jsou závislí na péči ostatních.

Péči o nemohoucí příbuzné popisuje Vítězslava Kubíková (zdroj: ČT24)

Zejména v létě hlásí stacionáře, hospicy a domovy plno. „Naše kapacita je 16 lůžek a momentálně jsme na sto procent vytížení. Nejfrekventovanější je samozřejmě léto, zhruba od června do září,“ potvrdila sociální pracovnice z Domova domácí péče v Babicích nad Svitavou Markéta Vrbecká.

Seniorům nějakým způsobem pomáhá přes sto tisíc rodin. Většinou se jedná o drobné pochůzky, nákupy či úklid. Každodenní péči o příbuzné, které mají doma, zvládá dalších 80 tisíc domácností. Zejména péče o nemohoucí seniory je přitom značně náročná, pečující musí obětovat své koníčky, volný čas i dovolenou. Podle odborníků je na druhou stranu domácí péče pro seniory v mnoha ohledech lepší: žijí v prostředí, na které jsou zvyklí, a rodina zná jejich potřeby.