Z Nymburku do Hamburku na lodi z PET lahví? Nic není nemožné

Nymburk – Labe splouvá skupina nadšenců na lodi vlastnoručně postavené z plastových lahví. Po týdnu cesty se blíží k německým hranicím. Nezvyklou plavbou z Nymburku do Hamburku chtějí ukázat, že zažít něco mimořádného není tak těžké.

Šest tisíc plastových lahví potřebovali vysokoškolský student a mladý automechanik k tomu, aby vznikla unikátní loď, která se teď plaví po Labi. Mladíci říkají, že na úplném začátku byla touha po neobvyklém dobrodružství. „Nebyl to žádný plán, že bychom měli nějaký výkres a všechno to postavili, všechno se to dělalo v průběhu stavby,“ vypráví lodní technik Jakub Bureš.

Loď měří v nejdelším bodě 10 metrů a její šíře činí 4 metry. Kvůli velkým rozměrům je nutné lahve upevnit na rám z dřevěných latí, na kterém je upevněný také šlapací mechanismus, lopatková kola, kormidlo a stěžeň. Pohon lodi je šlapací, loď díky tomu nepotřebuje žádné povolení a může se pokusit o zapsání rekordu o nejdelší českou plavbu na šlapadle.

Z domovského Nymburka vypluli před týdnem, teď zakotvili v Děčíně a nestačí se divit, kolik pozornosti jim místní věnují. „Lidi nám nosí buchty, brambory, máme tam zásoby, takže nemusíme chodit ani nikam do hospody,“ chválí si člen posádky Jan Kára. Pokud půjde všechno podle plánu, už začátkem příštího týdne by měli čeští nadšenci plout po německém území. Do Hamburku by potom měli dorazit zhruba za tři týdny. V přístavním městě loď doslova zmizí, posádka se totiž PET lahve, ze kterých je plavidlo postaveno, rozhodla recyklovat.

Z Nymburku do Hamburku na lodi z PET lahví (zdroj: ČT24)