Na trať Liberec – Jablonné v P. se vrátí vlaky, ale jen polovina

Liberec – Osobní vlaky mezi Liberec a Jablonné v Podještědí vrátí v srpnu Liberecký kraj. Ustoupil tak ostré kritice obyvatel obcí, které o železniční spojení přišli v důsledku loňských povodní. I když je trať už opravená, vrátily se na ni zprvu pouze rychlíky a místo zastávkových vlaků nadále jezdí autobusy. Místním se to nelíbí, protože jsou autobusy ve srovnání s vlakem velice pomalé, navíc kvůli zrušení osobních vlaků výrazně ubylo turistů. Lidé přesto spokojeni nejsou, obnovených vlaků totiž nebude ani polovina oproti původnímu stavu.

Mezi Libercem a Jablonným v Podještědí opět budou jezdit osobní vlaky (zdroj: ČT24)

Loni visely koleje u severočeských Rynoltic, prudké deště a záplavy jim odnesly část podloží. Ale i poté, co Správa železniční dopravní cesty trať opravila, povodňová výluka na ní částečně zůstala. Rychlíky, které objednává stát, se sice vrátily, ale osobní vlaky ne – krajský úřad usoudil, že s výjimkou jednoho ranního vlaku bude levnější objednat autobusy. „Dala se přednost linkové autobusové dopravě, přestože je to výrazná ztráta komfortu cestujících,“ shrnul zástupce odborů ČD Jindřich Berounský.

I jediný vlak, který po trati ráno jezdí, přitom podle místních lidí ukazuje, že mají o železniční dopravu zájem. „Využívají ten vlak přesto, že pět nebo deset minut předtím jim jede autobus,“ poukázala starostka obce Zdislavy Vladislava Rašínová. Obyvatelé sedmi menších měst, které tak zůstaly bez osobních vlaků, si stěžují zejména na to, že autobusová náhrada je pomalá – například z Liberce do Kryštofova Údolí jede autobus 36 minut namísto 14 minut, kolik cesta trvá osobnímu vlaku. Zrušení vlaků pocítili také podnikatelé, kteří poskytují služby turistům. Počet hostů podle nich poklesl o polovinu. „Polovina lidí sem jezidla vlaky – aby viděli tu krásnou trať a nádherný viadukt,“ upozornil betlémář z Kryštofova Údolí Martin Chaloupka.

Kraj sice od srpna osobní vlaky objednal, ale ani tím obce a jejich obyvatele neuspokojil. Podle vedoucího krajského odboru dopravy Jana Čápa bude jezdit v pracovní dny osm spojů a o víkendech dvanáct vlaků. Oproti stavu před povodněmi je to ovšem sotva polovina. Omezená nabídka vlaků mezi Libercem a Jablonným zůstane nejméně do prosince, kdy začne platit nový jízdní řád.