Kdo propadne, už si vysvědčení nekoupí, padělatele policie chytila

Ústí nad Labem – Obavy z rodičů i snaha získat lepší pracovní místo přinášely desetičlenné skupině padělatelů vysvědčení stovky tisíc. Lidé si u nich mohli objednat falešný výuční list, maturitní vysvědčení a za příplatek i vysokoškolský diplom. Policisté nakonec poté, co se na ně obrátili podezřívaví zaměstnavatelé, skupinu vypátrali a rozkryli i systém, kterým získávala originální tiskopisy.

Policisté dopadli skupinu padělatelů vysvědčení (zdroj: ČT24)

Maturitní zkoušku letos nezvládla pětina středoškoláků, někteří z nich ale přesto mohli doma předložit vysvědčení se samými výbornými – nebo alespoň dostatečnými. Právě strach z hněvu rodičů nad neúspěchem při maturitě byla podle policie jedna z příčin, proč se dobře dařilo skupině padělatelů maturitních vysvědčení.

Podvodníci přijímali objednávky e-mailem, nechali si platit většinou poštovními poukázkami a dokumenty posílali poštou. Za výuční list nebo maturitní vysvědčení chtěli 15 tisíc korun, vysokoškolský diplom byl za 50 tisíc. „Mohli si určit, jaké známky chtějí, jestli chtějí být velmi dobří studenti, průměrní nebo horší,“ upozornil vedoucí ústeckého policejního oddělení hospodářské kriminality Radim Vojáček. Zájemci si mohli vybrat jakoukoli školu. Falešné přitom byly pouze známky či podpisy, nikoli samotné tiskopisy. Originální papíry si podvodníci objednávali na adresu některé školy, potom čekali před vchodem, vydávali se za zaměstnance a zásilku převzali.

Kromě repetentů, kteří se báli hněvu rodičů, si falešná maturitní vysvědčení či diplomy objednávali i starší lidé, kteří si tak chtěli pomoci k lepšímu zaměstnání. To se stalo padělatelům osudné. Policie na případ přišla, když se začali hlásit zaměstnavatelé, které lidé s falešným vysvědčením žádali o práci.

Skupině padělatelů, kteří podle policie prodali sto falešných vysvědčení, hrozí až tříleté vězení. Pouze jedna z obviněných, která prodala falešných dokladů 47, může strávit ve vězení až šest let. Policie už případ předala státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby. Lidem, kteří použili falešné doklady pro získání práce, hrozí trestní stíhání také. „Rozeslali jsme všechny případy do jednotlivých okresů, aby kriminalisté případně zahájili jejich stíhání,“ řekl Radim Vojáček.