DPÚK neuspěl se stížností na krajskou podporu jeho nástupců

Ústí nad Labem/Brusel – Evropská komise schválila způsob, kterým Ústecký kraj podporuje autobusové dopravce zajišťují v regionu základní dopravní obslužnost. Na kompenzace si v Bruselu stěžovala společnost DPÚK (dříve Dopravní podnik Ústeckého kraje), která v minulosti pro kraj také jezdila, ale v roce 2006 po vzájemných sporech skončila.

Evropská komise zkoumala od roku 2008, kdy DPÚK stížnost podal, několik opatření na podporu autobusových dopravců v Ústeckém kraji, například platby, ručení za půjčky či kapitálové injekce. Celkem dosáhly tzv. kompenzace 15 milionů eur (400 milionů korun). Po šesti letech stanovila komise, že je vše v pořádku.

Skončila tak poslední kapitola sporů Ústeckého kraje s DPÚK, které vyvrcholily v roce 2006 vypovězením smouvy a náhlým ukončením provozu. DPÚK do té doby zajišťoval provoz asi na 80 procentech autobusových linek v Ústeckém kraji. Kvůli výpovědi se DPÚK také soudil, ale neuspěl. Kasační stížnost podniku loni definitivně zamítl Nejvyšší správní soud, který potvrdil, že kraj měl právo smlouvu ukončit.

Ústecký kraj po ukončení kontraktu s DPÚK podepsal osmileté smlouvy na autobusovou obslužnost v regionu s dvanácti dopravci.