Do Staré synagogy v Plzni se vrací život

Plzeň – Stará synagoga v Plzni se po rozsáhlé rekonstrukci otevírá veřejnosti, opravy židovské památky, slavnostní otevření je naplánováno na jedenáctou hodinu dopolední. Stavba z roku 1859 se znovu po 120 letech stane hlavním svatostánkem plzeňské židovské obce, sloužit bude i jako kulturní centrum.

„Byla skutečně zdevastovaná, v roce 1996 jsme sice opravili střechu a krovy, ale od té doby nebyly peníze, zůstala tedy ve stavu, v jakém byla po padesáti, šedesáti letech neužívání,“ přiblížil ve Studiu 6 autor návrhu rekonstrukce Staré synagogy architekt Jan Soukup. Při úplné obnově původního vzhledu postupovali renovátoři podle nemnoha starých fotografií a hloubkových průzkumů. „Na základě všech těchto průzkumů se vytvořila vnitřní zcela nová tvář, kterou nepamatuje nikdo z Plzeňanů,“ dodává.

Architekt Jan Soukup rekonstruoval i Velkou synagogu v Plzni, která je třetím největším židovským chrámem na světě a platí za kulturní památku. Stará synagoga je ukryta ve vnitrobloku právě za Velkou synagogou na rohu Smetanových sadů a Americké třídy.

Přestože podle Jana Soukupa menší sestra Velké plzeňské synagogy architektonicky nijak nevyčnívá v porovnání s ostatními domy židovského náboženství na území Čech a Moravy, představuje skvost především svým významem. „Já ji vnímám jako kolébku moderní židovské společnosti v Plzni. Židé byli z Plzně vyhnáni v roce 1504 a začali se vracet až v první polovině 19. století… Teprve tehdy se tu ustanovila nová židovská obec, tehdy měla si 250 lidí a pořídili si tuto synagogu. Podle tehdejších zvyků nemohly stát synagogy na hlavních ulicích, ale musely být schovány ve dvoře. Tohle je tedy jedna z posledních synagog, která se skrývala zrakům ostatních křesťanských spoluobčanů,“ zabrousil do historie staveb plzeňský architekt.

Architekt Jan Soukup: Stará synagoga byla kolébka moderních Židů v Plzni (zdroj: ČT24)

Plzeňská židovská obec není příliš početná, ale jejich náboženský život znovu Starou synagogu prodchne. Za komunistického režimu sloužila budova jako skladovací prostor, nyní se vedle duchovního domu stane také nositelkou kultury. Ke zhlédnutí je tu expozice připomínající historii a současnost Židů.