Lonely Planet zařadil Plzeň mezi TOP 10 evropských destinací

Plzeň – Plzeň se dostala mezi desítku nejlepších evropských destinací, které pro letošek vybral turistický průvodce Lonely Planet. Ten západočeskou metropoli prezentuje jako město piva, ale zároveň i jako Evropské hlavní město kultury v roce 2015. Podle článku je také Plzeň ve srovnání s Prahou méně zaplněná turisty. První místo v žebříčku obsadilo Řecko, druhá byla slovinská Lublaň a třetí oblast jihozápadní Anglie.

„Díky tomu, že bude Plzeň městem kultury, je na ni již letos upřena pozornost mezinárodních médií. Zájem zahraničních novinářů vnímáme stále silněji od začátku letošního roku. Střídají se v Plzni téměř každý týden, ať individuálně, nebo na námi organizovaných akcích,“ pochvaluje si Mirka Reifová ze společnosti Plzeň 2015.

Plzeň už navštívilo několik desítek německých novinářů, zástupci rakouských, italských, francouzských i finských médií, britský žurnalista s objednávkou na reportáž od amerického cestovatelského magazínu, ale třeba také televizní štáb z Brazílie. 

„Slibujeme si od toho hodně, je to prestižní záležitost, Lonely Planet je jeden z nejvýznamnějších evropských průvodců, takže ho sleduje řada lidí, individuální turisté,“ dodala Zuzana Smotlachová z městské organizace zaměřené na cestovní ruch.

Průvodce Lonely Planet zveřejňuje každoročně několik žebříčků: V minulosti zabodovala i Praha, která se dostala mezi pět nejkrásnějších adventních trhů v Evropě. Hlavní město také obsadilo deváté místo v celosvětovém srovnání metropolí přátelských k sexuálním menšinám. V roce 2012 se zase mezi deset nejlepších destinací z celého světa dostalo Slovensko.