Stovky Brňanů si nenechaly ujít pouliční Ghettofest

Brno – Otevřít lidem místa, kterým se jindy spíš vyhýbají, a zbavit je předsudků. S tímto mottem se o víkendu v brněnských ulicích koná třetí ročník pouličního festivalu Ghettofest. Do sociálně vyloučené lokality kolem ulice Bratislavská, známé jako „brněnský Bronx“, zamířily stovky návštěvníků. Nalákaly je tanec, hudba i divadelní představení. Podle pořadatelky Alice Herákové přišlo letos více lidí, kteří nejsou místní, což je jeden z cílů akce.

Návštěvníky Ghettofestu sužovalo velké horko. Lidé se proto schovávali do stínů domů a stromů. U Muzea romské kultury v Bratislavské ulici vznikla improvizovaná kavárna.

Podle Herákové je hlavním cílem Ghettofestu zabydlet veřejný prostor, který není využívaný a má pověst spíše nebezpečného místa. „Proto sem zveme lidi zvenčí a snažíme se ukazovat, že je to jinak,“ uvedla Heráková.

Na programu se aktivně podíleli lidé, kteří v lokalitě žijí. Zazpíval například sbor maminek, romské děti vystavily své fotografie a předvedly se i v divadelním představení.

Brňany roztančil Ghettofest (zdroj: ČT24)

Ghettofest byl původně jednodenním hudebním festivalem, postupně z něj ale vznikla víkendová akce s desítkami programových položek včetně divadelních a tanečních představení, diskusí, projekcí a setkání ve veřejném prostoru. Rozpočet třídenní přehlídky činí 200 000 korun, většina umělců vystoupila bez nároku na honorář.

Festival, který má lidem ukázat, že se tzv. brněnský Bronx mění k lepšímu, pokračuje i zítra. Dopoledne si děti zahrají streetball, celou akci pak ukončí modlitba za lepší soužití.