V Mladé Boleslavi chybí peníze na protidrogovou prevenci

Mladá Boleslav – Injekční stříkačky narkomanů stále častěji ohrožují obyvatele Mladé Boleslavi. Objevují se pohozené jak ve středu města, tak na odlehlých místech. Dřív je sbírali pracovníci protidrogového centra, teď ale přestali. Nemají na to peníze.

V Mladé Boleslavi chybí peníze na protidrogovou prevenci (zdroj: ČT24)

Injekční stříkačky a samotné jehly sbírali pracovníci protidrogového centra po městě osm let. Teď už na to nemají peníze. „Je to zásadní problém, protože nemáme dostatek financí na naši činnost v Mladé Boleslavi. Musíme omezovat služby,“ postěžoval si mluvčí mladoboleslavského K-centra Ondřej Urbanec.

Zástupci centra viní ze současného stavu Středočeský kraj, od něhož nedostali na protidrogovou prevenci už tři roky ani korunu. „Jelikož jsou tyto finanční prostředky omezené, není možné uspokojit všechny žadatele,“ namítá mluvčí kraje Nicole Mertinová, podle které letos kraj pošle na protidrogové služby skoro 4 miliony korun.

Organizace se snaží alespoň zachovat fungování samotného centra, kam si mohou narkomani přijít použité stříkačky zdarma vyměnit. Ročně takto odevzdají přes 95 000 stříkaček. Další však končí volně pohozené ve městě. Zvyšuje se tím riziko, že se o ně někdo poraní nebo třeba nakazí žloutenkou. Začali je proto sbírat strážníci.

Počet nalezených stříkaček se každý rok zvyšuje. V roce 2012 jich městská policie nasbírala 943, loni to bylo o 500 víc. „Mladá Boleslav je město, kde je hodně pracovních příležitostí, takže pro dealery je velice lukrativní tady prodávat,“ upozornil zástupce ředitele městské policie Ondřej Kubala.