Výstavba keltského skanzenu v Nasavrkách má opět zelenou

Nasavrky - Po dvou letech opět začne výstavba Keltského skanzenu v Nasavrkách na Chrudimsku. Regionální operační program Severovýchod už uvolnil peníze na jeho pokračování. Sdružení Boii zároveň vybralo stavební firmu, se kterou nyní jedná o harmonogramu prací. Úředníci předtím dotace zastavili kvůli podezřelým výběrovým řízením. Skanzen navíc poničili neznámí vandalové. Keltská vesnice vzniká ručně, přesně podle umění starých Keltů.

Skanzen se začal stavět s podporou evropských dotací před třemi lety, aniž měl schválené výběrové řízení. Stavba trvala jen několik měsíců a zůstala nedokončená. Celý projekt doplatil na to, že regionální operační program pozastavil financování projektu kvůli takzvaným losovačkám. Stavba se tak prakticky zastavila. Teď to vypadá, že během příštích týdnů staveniště opět ožije.

  • Anna Frantalová ze sdružení Boii: „Nerada bych říkala odhad zahájení prací, který budu posunovat. Já pevně doufám, že v červnu začneme. Jednáme s firmou ohledně subdodávek a harmonogramu. Rákosové střechy budou od maďarské firmy, jsou na ně odborníci.“

Sdružení připravovalo projekt keltské vesnice od roku 2002. V červnu 2011 zahájilo jeho stavbu, v říjnu se však práce zastavily, protože tendr byl kvůli nedostatkům neplatný. Sdružení kvůli průtahům navíc přišlo o část evropských dotací. Členové sdružení Boii pracovali na stavbě alespoň brigádně.

Původně měl ROP na stavbu vesnice přispět částkou 11 milionů korun, nakonec to ale bude jen necelých osm milionů. Celkem má stavba stát 24 milionů. Sdružení zatím nečerpalo ani korunu dotací. Očekává, že vedle dotací zaplatí stavbu ze sponzorských darů a z dotace města Nasavrky. Stavba by tak mohla být dokončená na konci příštího roku.

Předlohu mají stavby v archeologických vykopávkách

Keltská vesnice má být hlavním turistickým lákadlem regionu. Ukázat má život v mladší době železné v živé podobě. Všechny velké plánované stavby mají předlohu v archeologických nálezech. Plánuje se mohutné opevnění v podobě kamenné zdi, sypaného valu a příkopu. Vnitřní zástavbu bude tvořit šest dvorců s přibližně třicítkou staveb. Každý dvorec se zaměří na jiná řemesla. Návštěvníci tak budou moci vidět při práci kováře, hrnčíře nebo druidy. Uvidí také, jaká zvířata naši předci chovali a jakým způsobem pěstovali nejrůznější plodiny.