Hladinu Radbuzy zvedne festival, Plzeň otevře náplavku světu

Plzeň – Veřejnosti se otevře středová část náplavky v centru Plzně u řeky Radbuzy. Na břehu řeky mají vzniknout čtyři scény, které nabídnou od 1. do 22. června nový festival "Náplavka k světu". Organizátoři si kladou za cíl oživit a revitalizovat území kolem řeky v srdci města, nabídnou koncerty, divadlo, jarmarky, filmové projekce – i půjčovnu lodiček.

„Náplavka by se měla v budoucnu stát místem, na němž se lidé setkávají, tráví volný čas a odpočívají,“ uvedla Irena Velichová, koordinátorka projektu. Letošní festival tak má být startem velkého záměru, jenž chce postupně rozvíjet i okolí dalších plzeňských řek v centru města.

Rozpočet dosahuje 2,5 milionu korun; bezmála milionem projekt podpořila společnost Plzeň 2015, která připravuje město na příští rok, kdy se stane Evropským hlavním městem kultury. Náplavka u Radbuzy se lidem měla otevřít už loni, kvůli červnovým povodním ale tehdy projekt ztroskotal. Na přípravě festivalu se podílejí studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, kteří v uměleckých dílnách fakulty vytváří mobiliář speciálně navržený pro náplavovou oblast.

Lidé se na náplavku k Radbuze pod Anglickým nábřežím dostanou od sokolovny ve Štruncových sadech, kde je bezbariérový přístup, současně by měly být v prostoru u Západočeského muzea umístěny provizorní schody.

Festival zahájí 1. června koncert Clarinet Factory, následující den začnou Ozvěny festivalu Finále. „Během pěti večerů tam budeme promítat výběr z programu Finále, konkrétně z dokumentů a nové televizní sekce,“ uvedla výkonná ředitelka festivalu Finále Eva Veruňková Košařová. Nový festival ale také nabídne cirkusovou akrobacii, taneční i divadelní projekty nebo autorská čtení. Na lodičkách se budou moci lidé projet o víkendech.