S růžovými koly bude Praha k cyklistům zas o kousek přátelštější

Praha – V Praze startuje projekt veřejného sdílení kol za pomoci mobilních aplikací. Lidé si přes mobilní aplikaci můžou půjčit speciální růžová kola a po jízdě je vrátit na libovolný stojan. Za službu, ke které je třeba se registrovat, zaplatí zájemci tisíc korun ročně. Ode dneška bude k dispozici 36 kol, další se ve městě objeví podle toho, jaký bude o jejich půjčení zájem. Kromě Prahy v se v dubnu objeví růžová kola také v Brně a Olomouci.

Cyklista, který si chce kolo půjčit, díky mobilní aplikaci zjistí kód, kterým si zámek kola odemkne. Zatímco v jiných městech je možné si kola zapůjčit jen u specializovaných parkovacích stanic, v Praze se přivazují zámkem, kde se dá. Uživatel tak kolo odemkne, dojede, kam potřebuje, a tam kolo nechá pro další zájemce. Jeho polohu nahlásí opět přes mobilní telefon. 

Systém Rekola je nízkorozpočtový, na růžovo natřená kola nejsou nejnovější, pro pohyb po městě ale bohatě stačí. Projekt funguje na principu placeného členství, předplatit si službu můžete na měsíc nebo na celou sezonu. V současné době je zaregistrováno asi 230 uživatelů.

„Cestování do práce na kole zažívá boom. Dorazil k nám trend, který mění atmosféru metropolí západní Evropy a činí je příjemnějšími místy pro život. Stát hodiny týdně v dopravních zácpách a marně hledat místo k parkování už není moderní,“ říká manažerka kampaně Do práce na kole Iva Nevečeřalová z iniciativy Auto*Mat.

V metropoli již fungují lokální systémy sdílení kol, většina na dobrovolnické komunitní bázi. Například v Suchdole běží projekt Kola narůžovo, jejž rozjelo občanské sdružení Žijeme tady. V Karlíně provozuje malou síť profesionálních automatických půjčoven firma Homeport.

V zahraničí je sdílení kol běžnou službou, kterou mohou zájemci využívat ve většině německých měst, v Paříži, Lyonu, Miláně nebo v Londýně.