U Rudníku leží pět zastřelených Němců. Stala se před 70 lety vražda?

Rudník (Trutnovsko) – Stavbu cyklostezky a nového sportoviště v podkrkonošském Rudníku přerušil objev hrobů. Za obcí v místě, kde má hřiště stát a cyklostezka procházet, v létě roku 1945 zastřelili pět Němců. Dnes už nikdo neví, kdo střílel a proč, ale Rudničtí se nyní chystají před dokončením své stavby jejich ostatky přemístit na hřbitov. „Ti lidé, ať byli jacíkoli, mají minimálně nárok na to, aby byli pohřbeni na hřbitově,“ řekl starosta Aleš Maloch.

V místě, kde radnice plánuje cyklostezku a sportoviště, je pochováno pět popravených německých civilistů (zdroj: ČT24)

Rudnické události z 29. června 1945 jsou sice popsány v kronikách, přesto je obestírá tajemství. Není známo, kdo vypálil osudné kulky. „Německé prameny hovoří o tom, že to byli partyzáni, v českých kronikách se dozvíte, že to byla Československá armáda,“ shrnula rudnická historička Olga Hájková. Záznamy se shodují, že iniciátoři přinutili všechny rudnické Němce starší 15 let, aby sledovali, jak si pět mužů na okraji obce za sokolovnou kopalo hroby, a potom jejich zastřelení.

29. června 1945 v Rudníku (Heřmanových Sejfech) zahynuli:

Josef Gaber, Andreas a Franz Pohlovi, Josef Stransky a Josef Stuchlik

Místem, kde dodnes leží ostatky zastřelených Němců, má vést cyklostezka a v lokalitě, kde si museli vykopat hroby, navíc má vzniknout sportoviště. Stavba proto ustala. „Je nepříjemné stavět cyklostezku na hrobech. Je to navíc choulostivé téma pro některé starousedlíky, kteří tu dobu pamatují,“ podotkl starosta Aleš Maloch.

Bezmála 70 let starými událostmi v obci, která se ovšem tehdy jmenovala Heřmanovy Sejfy (Herrmannseifen), se nyní začala zabývat i policie. „V současné době celou věc prověřujeme pro podezření z trestného činu vraždy,“ uvedla královéhradecká policejní mluvčí Ivana Ježková. Ostatky proto policisté společně s archeology po Velikonocích vyzvednou a odvezou na expertizu. Po ní už se nevrátí na budoucí hřiště, ale na hřbitov.