Polní cesta? Ne. Cyklostezka za miliony, co se rozpadá před očima

Broumov - Cyklostezka, která z evropských peněz vznikla u Meziměstí na Broumovsku, se cyklistům rozpadá před očima. Není z asfaltu, ale z minerálního betonu, což je v podstatě mechanicky zpevněné kamenivo. V tom je právě podle meziměstské radnice problém. Asfalt totiž nepovolili ochranáři.

Na polské straně vede vyasfaltovaná cyklostezka až k hranici. V Česku ale narazí cyklisté jen na kameny. „My jsme původně plánovali asfaltový povrch. Na CHKO nám bylo doporučeno, že do této lokality by asfalt neměl přijít,“ poznamenala starostka Meziměstí Eva Mücková.

Nechceme příliš mnoho asfaltu, brání se ochranáři

Místní cyklisté přitom nad projektem nechápavě kroutili hlavou už v době výstavby stezky za osm milionů. Divili se, proč se v Polsku asfaltuje, ale v Česku nikoli. „Naším cílem je, aby se krajina zaplňovala asfaltem co nejméně,“ podotkla vedoucí Správy CHKO Broumovsko Hana Heinzelová. Ochranáři se nedomnívají, že jejich původní požadavek, tedy neasfaltovat, byl špatný. „Správně provedený minerální povrch, který se nepenetruje asfaltem, je úplně v pořádku,“ podotkla Heinzelová.

Na kritizovanou cyklostezku chce Meziměstí připojit další. Tentokrát už se ale s ochranáři na asfaltu domluvilo. „Samozřejmě za určitých ústupků, takže kolem cyklostezky proběhne regenerace zeleně,“ dodala Mücková. Meziměstí by rádo asfalt dodatečně položilo až k hranici – na minerální beton. Pokusí se na to získat dotaci.

Cyklostezka u Meziměstí se rozpadá před očima (zdroj: ČT24)