Houba likvidující kůrovce se osvědčila

Šumava - Jihočeští vědci hlásí úspěch v boji proti kůrovci. Jako první na světě vyzkoušeli speciální plošný postřik. V létě rozprášili nad nepřístupnými částmi Šumavy mikroskopickou houbu, která kůrovce hubí. Nyní potvrdili, že výsledky jsou zatím velmi dobré.

Z horské louky nad Stožcem na Šumavě poprvé v historii odstartovalo práškovací letadlo. To mělo v nádržích speciální roztok, který obsahuje spóry zvláštní, pro člověka nepostřehnutelné, houby. Vypustilo ho nad první zónou parku v místech, kam se člověk téměř nemůže dostat.

Nový způsob boje proti kůrovci vyvinuli vědci z Jihočeské univerzity. Jeho ostré nasazení urychlili kvůli polomům po lednovém orkánu. Po odebrání vzorků teď potvrdili, že se houba, která pozvolna hubí kůrovce, na vrcholech Šumavy skutečně rozšířila: „Prakticky ve všech vzorcích, kde byl roztok aplikován, nacházíme růst této houby. Nyní můžeme říci, že jsme záměrně vyvolali nákazu,“ potvrzuje Zdeněk Landa z Jihočeské univerzity.

Vědce teď čeká náročné ověřování v laboratořích, zprávu ale vítají hlavně správci národního parku. Nejde totiž o chemické přípravky, které v prvních zónách nesmějí používat. Navíc, pokud by se jim podařilo šíření kůrovce zastavit, výrazně by uklidnili spory mezi místními starosty a ochranáři. „Je to pro nás alternativní metoda, kterou můžeme aplikovat tam, kde nemůžeme použít chemikálie nebo jiné přípravky,“ vysvětluje Libor Hošek ze správy Národního parku Šumava.

Spíše opatrnější jsou ekologičtí aktivisté – nasazení málo vyzkoušeného přípravku v nejcennějších zónách považují za riskantní. Jaromír Bláha z Hnutí Duha nesouhlasí s tímto experimentálním použitím: „Když by se houba osvědčila, bylo by to výborné, ale pro odzkoušení bychom vybrali jiné místo než první zónu národního parku.“ Definitivní výsledky souboje mezi mikroskopickou houbou a kůrovcem by vědci a správci národního parku měli znát pravděpodobně v průběhu příštího roku.