Konec hornictví ve Zbýšově: Dělníci likvidují nejhlubší důl

Zbýšov - Ve Zbýšově na Brněnsku začali odborníci s likvidací nejhlubšího černouhelného dolu u nás. Jindřich II je posledním dolem Rosicko-Oslavanské uhelné pánve, který ještě nebyl úplně zajištěn. Těžba se tu přitom zastavila v prosinci roku 1991. Účet za likvidaci kilometr a půl hluboké jámy bude téměř třicet milionů korun.

„V přízemí byly prádelny, v prvním patře kantýna a lampovny. Druhé a třetí patro zabíraly koupelny, kde jsme se převlékali. Pak jsme nafasovali lampu, záchranný přístroj a tunelem jsme procházeli na šachtu,“ zavzpomínal Karel Novotný, který v dole Jindřich II fáral 33 let. V době největší slávy pracovalo na dole dva tisíce zaměstnanců.

Jindřich II se proslavil svou hloubkou téměř půl druhého kilometru. „Práce tady na šachtě byla náročná. Když jsem kopal uhlí, začalo se to zavalovat. Dělali jsme úplně nazí, jen v holínkách. Pak jsme museli utíkat a nechali jsme tam všechno,“ přiznal Novotný.

Nejhlubší důl Jindřich II

S hloubením dolu Jindřich II bylo započato v roce 1960, o čtyři roky později bylo rozhodnuto vybudovat důl Jindřich II jako centrální šachtu celého rosicko-oslavanského revíru. Zprovozněn byl až v roce 1969. Důl Jindřich II byl nejhlubším dolem na černé uhlí v republice a dělil se i o prvenství ve střední Evropě. Uhlí tu bylo těženo z hloubky 1428,5 metru, přičemž maximální hloubka činila 1456 metrů. Původní záměr předpokládal těžbu uhlí až z hloubky 1550 metrů. Poslední uhlí z dolu vytěžili 28. prosince 1991.

První důl Jindřich začali Zbýšovští hloubit už v roce 1854, nakonec se dostali až do hloubky 905 metrů. Po dostavbě šachty Jindřich II byla jáma Jindřich I v roce 1970 zasypána.

Tragédii na dole popisuje Petr Kubinský z vlastivědného spolku (zdroj: ČT24)

„Prorazíme díru do betonové desky, pak se spustíme do jámy až do hloubky 40 metrů. Zde provedeme zásek do betonové výztuže, a potom budeme postupně jámu betonovat po dvoumetrových lávkách až na povrch,“ popsal postup Petr Kříž, který má na starosti postupnou likvidaci dolu.

Jakmile se podaří zajistit jámu, začnou dělníci rozebírat i těžební věž, která je poslední svého druhu v tuzemsku. Má totiž čtvercový půdorys. Za likvidaci dolu Jindřich II zaplatí stát asi třicet milionů korun. V roce 2016 by už na místě měla zůstat jen oplocená betonová plocha.

Z bývalého dolu zábavní centrum

V sousedních Oslavanech těžili horníci uhlí v dole Kukla. Po jeho zániku se bývalý areál proměnil na zábavní centrum, které láká turisty na lanové centrum nebo možnost jízdy z původní těžební věže. Zrekonstruovaná 41 metrů vysoká těžní věž, která pochází z let 1911-1913, je industriuální památkou na hornickou tradici regionu.