Zdravotním sestrám už maturita nestačí, chybí hlavně na JIPkách

Plzeň - Nemocnice se potýkají s akutním nedostatkem zdravotních sester. Může za to změna v jejich vzdělávání, kde vznikla mezera několika let.Dnešním sestřičkám už nestačí maturita, musí mít vyšší odborné, případně vysokoškolské vzdělání. Nejvíc jsou mladé sestřičky potřeba na nejnáročnějších odděleních, kde obecně nikdo dlouho nevydrží - na Jednotkách intenzivní péče.

Zdravotních sester je všeobecně málo, jen ve Fakultní nemocnici v Plzni by jich okamžitě přijali nejméně padesát. Náměstkyně FN Plzeň Andrea Vobořilová potvrdila, že na JIP je nutné operativně přesouvat sestry z méně náročných oddělení. Zádrhel je v tom, že sestřičkám už jen maturita nestačí. Vrchní sestra FN Plzeň Světluše Habrová uvedla, že doba vzdělání se prodloužila a náměstkyně Vobořilová dodala, že všeobecná sestra musí nyní mít vzdělání vyšší odborné, případně vysokoškolské.

V současné době vznikla časová prodleva, kdy novopečené sestřičky ještě končí studium a nové nepřichází, vypadly tak skoro čtyři ročníky, které by podstavy doplnily. Ve spojení s baby boomem je to pro téměř výhradně ženské povolání špatná kombinace. Na mateřskou sestřičky odcházejí většinou v době, kdy jsou profesně nejvýkonnější, doplácejí na to ta nejnáročnější oddělení, tedy Jednotky intenzivní péče, kde v průměru nikdo nevydrží pracovat déle než šest let.

Na takzvaných JIPkách je fluktuace největší už jenom proto, že hlavní náplň této práce spočívá v nepřetržitém dohledu na pacienty ve vážném stavu.