Výbušninu si lupič mohl vyrobit sám, řekl expert pro ČT

Praha - Police dál pátrá po muži, který se včera neúspěšně pokusil vyloupit banku na Václavském náměstí s funkční výbušninou. V budově ji zanechal a utekl. Pražská policie zjišťuje, o jakou výbušninu se jedná, pyrotechnici už její část zneškodnili na okraji hlavního města. Podle odborníka na výbušniny Jiřího Petříčka by exploze uvnitř banky vytloukla skleněné výplně a patrně i vyrazila dveře v bance.

Bombu nechal pachatel středního věku v bance na rohu Vodičkovy ulice a Václavského náměstí po neúspěšném pokusu o loupež. Pyrotechnici ji pak odvezli na prostranství na pražský Chodov vedle místní betonárky, kde její část odpálili. Zbytek nástražného zařízení rozebrali a poslali do laboratoří.

Pachatel nesl v koženém kufříku zhruba čtyři kilogramy trhaviny. Kde se k ní pachatel dostal, policisté zjišťují. „Průmyslově vyráběnou výbušninu lze sehnat jen obtížně. Vyrobit si ji po domácku z legálně dostupných materiálů je již jednodušší,“ řekl pro ČT Jiří Petříček. Přidal, že laik pozná výbušninu, která není označena jako nebezpečný materiál, jen vzácně.

Podle Petříčka by případná exploze měla ničivý účinek, patrně by vytloukla veškeré skleněné výplně, a to možná i u okolních domů. Dveře by výbuch patrně vylomil, soudí expert. Nevylučuje v krajním případě ani možnost slabého poškození nosné konstrukce budovy.

Oznámení o přepadené bance přišlo na policii ve čtvrtek krátce po 13. hodině. Muž vstoupil do banky, položil kufr na stůl před pracovnici a řekl si o vydání větší finanční hotovosti s tím, že má v kufru výbušninu. Lupič odešel poté, co mu úřednice řekla, že tolik peněz u sebe nemá.