Nejvyšší úředník v dopravě Královéhradeckého kraje je podezřelý z trestného činu

Opatovice - Nejvyšší úředník v dopravě v Královéhradeckém kraji Jiří Novák řídil opilý, chytila ho hlídka obecní policie z Opatovic. Dechová zkouška prokázala, že má v krvi téměř dvě promile alkoholu. Úředník i přesto dál zůstává ve funkci. Jeho odbor přitom rozhoduje odvolání v podobných případech, jako je právě ten jeho.

Strážníci z Opatovic nejdříve napomenuli Jiřího Nováka za jeho chování mezi rekreanty u písníku, poté zjistili, že je opilý a má s sebou vůz. Po chvíli do něj sedl a odjížděl, hlídka obecní policie jej sledovala. Vedoucí odboru dopravy KÚ Královéhradeckého kraje Jiří Novák se neshoduje s tvrzením hlídky. Připouští však, že řeší v současné určitý soukromý problém a zatím se k případu se nechce vyjadřovat.

Krajský úředník Novák, který toho dne musel podle policie se souhlasem lékaře přespat na záchytné stanici, pak vyšetřovatelům tvrdil, že neřídil on, nýbrž jeho dcera. Starosta a zároveň velitel obecní policie v Opatovicích Pavel Kohout (ODS) však ví své. Vše je naprosto evidentně zdokumentováno na videozáznamu, který si může Policie ČR vyžádat. Je na něm vidět, jak Jiří Novák vystupuje zpoza volantu. Rostislav Nesl z Policie ČR Hradec Králové doplnil, že řidič je podezřelý z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Jiří Novák dál řídí odbor krajského úřadu, který rozhoduje o podobných přestupcích ostatních řidičů jako odvolací úřad. Jak uvedl mluvčí Královéhradeckého kraje Imrich Dioszegi, zákon neukládá, aby úředník podezřelý z lidského selhání, byl v době šetření přestupku postaven mimo službu či mimo výkon své funkce.

Podle informací kraje pracuje Jiří Novák ve veřejné správě patnáct let a patří mezi zkušené a dobře hodnocené odborníky.