Prostějov povolil demolici zkrachovalého oděvního podniku

Prostějov - Prostějovská radnice vydala souhlas s demolicí areálu zkrachovalého Oděvního podniku Prostějov. O demoliční výměr požádal nový majitel, společnost Astria Group, která komplex koupila nedávno v konkurzu za více než padesát milionů korun. Je to další krok k úplné likvidaci jedné z největších textilních továren v Evropě, která za socialismu dala Prostějovu přívlastek „město módy“.

Zatím není jasné, jak dalece majitel povolení k demolici využije. Vedení společnosti se k tomu zatím jasně nevyjádřilo. „Demolice je jednou z variant. Demoliční výměr máme pro všechny případy,“ řekl předseda představenstva Astria Group Ondřej Batta. Na budovách už ale pracují dělníci, strhávají plechy ze střech, v nejvyšší patrech odstraňují okna.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

„Podle ekonomů a realitních makléřů je nejpravděpodobnější, že se celý areál rozebere a půjde do šrotu. Nasvědčuje tomu i fakt, že vlastník je spolumajitelem firmy, která obchoduje se železem. Pozemky by pak mohl výhodně prodat,“ uvedla redaktorka Martina Tlachová.

Prostějovská radnice vydala souhlas s demolicí bývalého areálu textilky OP Prostějov

Jde o velký komplex provozních hal, administrativních budov, skladů, kotelny, teplárny i s železniční vlečkou, který se začal stavět v padesátých letech minulého století v části Prostějova Vrahovice. Budovy projektovali architekti Zdeněk Plesník a Josef Taťák. Podle některých obyvatel Prostějova, kteří se s komplexem sžili, je škoda ho srovnat se zemí.

„Prostějov i Olomoucký kraj ztrácí významnou technickou památku. Je to veliká škoda. Přijdeme o část naší identity, historie,“ řekla historička architektury Martina Mertová.

Návrhářky v OP Prostějov (rok 1960)
Zdroj: Tachezy Jan/ČTK

Textilní výroba má v Prostějově kořeny už před 2. světovou válkou, kdy tam šila firma Jana Nehery a další. Nový výrobní komplex byl otevřený v roce 1964. V době největšího rozkvětu měl Oděvní podnik Prostějov až čtvrt milionu zaměstnanců a různé pobočky. Šilo se tam dámské i pánské oblečení. Nepřežil, podobně jako ostatní textilky v Česku, levnou konkurenci. Postupný úpadek vyvrcholil v roce 2009 insolvencí a o rok později vyhlášením konkurzu. Téměř šest set věřitelů se přihlásilo o více než dvě miliardy korun.

Připravujeme podrobnosti.