Primátor-mecenáš se vzdal peněz z funkcí ve prospěch tří studentů

Hradec Králové – Primátor Hradce Králové Zdeněk Fink dodržel svůj slib a finančně podporuje sociálně slabší studenty na vysoké škole. Třem studentům v současnosti dotuje bydlení, stravování či dopravu – a to z peněz, které získává za členství v dozorčích radách Elektráren Opatovice a vodárenské firmy Královéhradecká provozní. Ročně si tím Fink získá víc než o 300 tisíc korun.

„Pan primátor mně ze svých prostředků přispívá každý měsíc na ubytování na kolejích. Platí nájemné 3 tisíce měsíčně,“ říká jednadvacetiletý David z Hradce Králové, který studuje politologii na Karlově univerzitě. Stal se jedním z trojice studentů, které novodobému mecenášovi vytipovali zástupci hradeckých gymnázií.

Finka vedly k podobnému kroky zejména etické důvody a také snaha pomáhat. „Protože ty peníze jsou neúměrné tomu, co tam člověk vykoná. To není odměna, kterou by si člověk zasloužil, když to řeknu tak,“ říká na adresu peněz z dozorčích rad.

Netradiční podpora studentů z rukou primátora Hradce (zdroj: ČT24)

Šest členů dozorčí rady elektrárny, kterou vede expremiér Topolánek a kde jsou primátoři Pardubic i Hradce a starosta Chrudimi, dostává ročně 2 miliony 700 tisíc korun. Primátor Fink pak utrží přes 300 tisíc. „Řádné zasedání dozorčí rady elektrárny Opatovice se odehrává zhruba čtyřikrát ročně, přičemž jednotlivé zasedání trvá zhruba dvě hodiny,“ dodal mluvčí Elektrárny Opatovice Petr Zadák.

Učitelé možnost přilepšení pro perspektivní studenty, kteří by si však další vzdělání nemohli dovolit, vítají. „Máme tady mnoho studentů třeba z rodin, které mají několik dětí a chtějí všem svým dětem poskytnout vzdělání,“ popsala v minulosti ředitelka Biskupského gymnázia Iva Štěrbová. Primátoři Hradce Králové v minulosti působili v představenstvu elektrárny a pobírali ještě vyšší odměny. O jejich využití ale veřejně nemluvili.