Vyšetřovatelé předali vyhořelé trosky Libušína památkářům

Pustevny - Na beskydských Pustevnách skončilo vyšetřování požáru, který v noci na pondělí vážně poškodil historickou chatu Libušín. Vyšetřovatelé už jako příčinu požáru s velkou pravděpodobností vyloučili technickou závadu. Jistí jsou si naopak tím, že oheň nevznikl uvnitř chaty, ale venku. Ruiny památky z dílny architekta Jurkoviče už si převzali muzejníci. Ti dnes také jednali s pojišťovnou.

Chata Libušín patřila do souboru secesních beskydských lidových staveb z konce 19. století. V noci z neděle na pondělí ale lehla popelem. Vyšetřovatelé už na místě ukončili pátrání po příčinách požáru. Včera s velkou pravděpodobností vyloučili technickou závadu, v úvahu tak přichází to, že chatu někdo zapálil, ať už úmyslně, či nešťastnou náhodou.

„Jisté je teď to, že oheň nevznikl uvnitř, ale vně chaty. Vyšetřovatelé teď zjišťují svědectví lidí a v laboratořích budou zkoumat odebrané vzorky z místa,“ popsala další postup redaktorka Gabriela Sluštíková, která téma sleduje. Tomu, že začalo hořet zvenčí, nasvědčuje i to, že požár jako první nahlásili sousedé z okolních chat, nikoliv požární hlásiče, které byly instalované uvnitř Libušína.

Ruiny vzácné památky včera vyšetřovatelé předali Valašskému muzeu v přírodě. Statik si včera objekt prohlédl a rozhodl, že pravá část budovy, kterou požár nejvíc poškodil, bude muset být stržena. Památkáři by rádi zachovali co nejvíc autentických prvků, aby mohla místo Libušína vzniknout co nejvěrnější kopie, na místě proto chtějí i nadále pracovat.

Objekt pojmenovaný po bájné kněžně Libuši byl otevřen v roce 1899. Interiér zdobily fresky a sgrafita s motivy valašských a slovenských pověstí podle návrhů Mikoláše Alše. K unikátům patřily tři secesní lustry, příborník, skleník a hodiny.

Během pátku a pondělí pracovníci muzea ruiny provizorně zajistí a budou pokračovat v dokumentaci trosek vzácné památky. „Budeme jednat o zastřešení požářiště, aby to bylo řádně schované, nejen pod plachtou. Objekt je oplocený, pořád se odklízí materiál, bylo tam až 70 centimetrů popela,“ podotkl ředitel muzea Jindřich Ondruš. Konzervátoři na místě podle něj nacházejí spíše drobnosti jako kování či kachle.

Výrazně poškozený objekt bude obnoven zřejmě formou vědecké rekonstrukce. Předměty, které půjdou zachránit, pracovníci muzea uschovají, jiné díky rozsáhlé dokumentaci, kterou mají k dispozici, znovu vyrobí.

NO COMMENT: Interiér chaty Libušín po požáru (zdroj: ČT24)

Základ oprav pokryje pojistka

Škody na památce zatím přesně vyčísleny nejsou. Předběžně se hovoří o částce 80 milionů korun, přesnější číslo by mohly přinést odborné posudky a vyčíslení od pojišťovny. „Pojišťovna se toho nezříká, předpokládáme, že základ obnovy půjde z pojistného plnění,“ potvrdil Ondruš. Zástupci pojišťovny si dnes podle Ondruše sami prohlédli požářiště. „Jednání jsme teprve začali. Čeká se také na výrok policie o příčině požáru,“ dodal ředitel.

Další náklady budou nezbytné kvůli aktuálním stavebním předpisům. „Určitě bude muset být nový protipožární systém,“ uvedl Ondruš. Pro tyto účely založilo muzeum v úterý veřejnou sbírku, dnes ráno na ní bylo téměř 190 tisíc korun.

Sbírka na obnovu Libušína

Příspěvky na opravu vyhořelé Jurkovičovy chaty je možné posílat na účet 107-6978880207/0100. Finanční sbírku spravuje Valašské muzeum v přírodě.