Nechceme větrníky, rozhodli v referendu občané Střížovic

Střížovice - Občané Střížovic na Plzeňsku v referendu odmítli plánované stavby až osmi obřích větrných elektráren. Obce je nezahrne do územního plánu. Lidového hlasování se zúčastnilo téměř 83 procent z 317 oprávněných voličů. Proti vytýčení pozemků pro větrníky v novém územním plánu se postavilo 136 lidí, pro jich bylo 119.

„Je to spravedlivé rozhodnutí, protože o tom opravdu rozhodovali lidé. Chápeme to jako velké vítězství,“ uvedla členka volební komise Barbora Ottová z občanského sdružení Střížovice pro život, které se postavilo proti stavbě. „Děkuji lidem, že se v tak hojném počtu zúčastnili. Je to dobře, že se obec aspoň rozhýbe. Všichni si k tomu řekli své a nemohou pak tvrdit, že to řekla jen jedna strana,“ uvedl starosta obce Jiří Fejfar.

Pro a proti

Plebiscit byl klidný, kampaň se vedla v minulých dnech a informovanost je velká, uvedl starosta. Německá společnost Ostwind, která chtěla větrníky postavit, pořádala v obci přednášky, mítink mělo i sdružení Střížovice pro život.

  • „Hlasoval jsem proti větrníkům. Je to hlavně kvůli tomu, že půjdou ceny pozemků dolů. Je pravda, že by se tím oblast asi hodně zhyzdila. Nevěřím ale úplně tomu, že to má nějaký velký vliv na zdraví,“ řekl jeden z občanů Pavel Sládek.

Podle vedení obce by větrníky přinesly peníze na silnice, kanalizaci a vodovod. Odpůrcům projektu vadí znehodnocení krajiny i jejich nemovitostí. V pondělí předali krajskému úřadu petici proti výstavbě s 3 000 podpisy. Úřad nyní vede zjišťovací řízení kvůli posouzení vlivu na životní prostředí. Ostwind nabízel variantní řešení s méně větrníky, snížení jejich výšky, která měla být podle původní plánů až 195 metrů.

Podle starosty může investor čekat. Za dva roky se dá případně provést změna územního plánu. Ostwind už má podle starosty smlouvy s některými vlastníky pozemků.