Ženu přivázali ke stromu a vykradli jí byt

Praha - Až dvacet let za mřížemi může strávit trojlístek mužů, který na Kladensku přivázal seniorku v lese ke stromu a pak jí vykradl byt. Policie je dopadla a obvinila z pokusu o vraždu. Okradená podle kriminalistů přežila jen díky náhodě. Druhý den ji silně podchlazenou našla žena, která v lese venčila psa.

Případ se stal loni 5. prosince. Pachatelé ve věku 26, 34 až 39 let telefonicky kontaktovali šedesátiletou ženu z Kladna a zajímali se o pronájem nemovitosti. „Domluvili si s ní schůzku v Kladně. Žena na ni přišla, oni ji naložili do auta a odvezli,“ popsala událost mluvčí středočeské policie Štěpánka Zatloukalová. 

Pachatelé zamířili do lesa u Kamenných Žehrovic, kde ženu přivázali ke stromu a sebrali jí klíče od bytu. Ještě tentýž den z něj odcizili šperky, elektroniku a další věcí v hodnotě asi 150 000 korun. 

Seniorka přežila jen díky velké náhodě - druhý den ráno ji našla žena, která venčila psa. Okradená skončila v nemocnici v silně podchlazeném stavu. „Na začátku jsme tento případ kvalifikovali jako loupež. Na základě znaleckých posudků z oboru soudního lékařství jsme ho ale překvalifikovali na pokus vraždy,“ uvedla Zatloukalová. 

Zásahové jednotky ze středních Čech a Ústeckého kraje pachatele zadržely tento týden v pondělí. Vedle tří mužů kriminalisté stíhají i dva komplice, celkově tedy zatkli pět mužů z Mostecka, Lounska a Rakovnicka. Čtyři z nich skončili vazbě. Podle Zatloukalové nelze vyloučit, že zadržení mají na svědomí i další trestnou činnost. Násilných a majetkových trestných činů se podle mluvčí dopustili už v minulosti.