Velichovky koupil průmyslník Řípa, obnoví lázeňský provoz

Velichovky - Zkrachovalé lázně Velichovky vyhrála v konkurzu společnost Karsit Holding podnikatele Františka Řípy. Firma za lázeňský komplex zaplatí 60 milionů korun. Nový majitel zde hodlá obnovit lázeňský provoz, část areálu chce využít pro domov pro seniory a lázně propojí se svým kongresovým centrem stojícím nedaleko.

Lázně, které se specializovaly na léčbu pohybového ústrojí, přestaly přijímat pacienty loni v létě, kdy se ocitly v insolvenci kvůli padesátimilionovému dluhu. „Chceme napravit to, co se bývalým majitelům nepodařilo, tedy obnovit jméno a tradici Lázní Velichovky. Ve Velichovkách chceme dále investovat. Věřím, že zvládneme s úspěchem řídit i lázně,“ uvedl Řípa. Z některých lázeňských vil hodlá vybudovat domovy důchodců. „Další náš směr je i příprava vhodného sociálního programu, protože ve výrobních továrnách Karsitu i zemědělských družstvech pracuje téměř tisíc zaměstnanců,“ uvedl Řípa.

Firma Karsit vyrábí autodíly, především výfukové systémy a sedadla pro volkswageny a škodovky, a zahradní techniku. Kromě toho vlastní hotel v Jaroměři a podniká také ve Velichovkách, kde vybudovala rozsáhlé konferenční a hotelové centrum K-Triumf. To má po loni dokončeném rozšíření 55 hotelových pokojů, pět kongresových sálů a řadu vnitřních a venkovních sportovišť, například pro tenis, bowling, squash, volejbal a plavání. Patří mezi největší komplexy svého druhu ve východních Čechách. Řípa by ho nyní chtěl s lázněmi propojit. Ubezpečil ale, že bude investovat i do starého areálu. Ten má asi 400 lůžek, všechny budovy v areálu prošly v minulých letech rekonstrukcí. Před uzavřením v lázních pracovalo asi 100 lidí.

Masarykův dům
Zdroj: David Taneček/ČTK

Obec Velichovky prodej lázní do rukou Karsitu přivítala. „Své záměry pan Řípa vždy dotáhl do konce, přinesl nové pracovní příležitosti. Věříme, že pod ním dojde k obnově lázeňství. Karsit je finančně silná firma,“ řekl starosta Velichovek Josef Karel. V samotné obci kvůli konci lázní přišlo o práci několik desítek lidí, obživu ztratila i řada podnikatelů napojených na lázeňský ruch. S koncem lázní přišla obec o lázeňský poplatek, který činil asi jeden milion korun ročně.

Do tendru na prodej lázeňského areálu se přihlásily dva subjekty, přihlášky se odevzdávaly do 20. února. Jediným hodnoticím kritériem tendru byla výše nabídnuté ceny. Odhadní cena lázní byla 110,6 milionu korun, doporučená minimální cena pro výběrové řízení byla 50 milionů korun. Věřitelský výbor jako vítěze vybral Karsit Holding, jenž nabídl 60 milionů korun. Ty teď musí zaplatit do 60 pracovních dní. „Je nutné ještě uskutečnit řadu legislativních a administrativních kroků, například zajištění licence, schválení krajským soudem, inventuru a předávání majetku, doplacení,“ uvedl Řípa k dalšímu postupu. Očekává, že první kroky k obnovení provozu lázní by firma mohla udělat v dubnu.