Otrava metanolem: policie obvinila muže ze Žďárska

Jihlava – V případu otravy metanolem na Žďársku policie zadržela sedmatřicetiletého muže. Našla u něj více podezřelého alkoholu. Muž je obviněn pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami a hrozí mu až osm let vězení. Odpoledne by měl soud rozhodnout o jeho vzetí do vazby. Zdravotní stav osmapadesátiletého muže ze Žďárska, který je s otravou metanolem od neděle hospitalizován v Novém Městě na Moravě, zůstává velmi vážný. Závadný alkohol pil u svého známého, jehož syn ho koupil v únoru od obviněného muže.

Zadržený muž podniká v zemědělství. Letos v únoru prodal nejméně ve dvou případech jedno balení s patnácti lahvemi vodky s označením Likérky Drak jinému muži do provozovny v obci na Žďársku. „Právě tento alkohol poškozený konzumoval se svým známým, naposledy ještě v sobotu 22. února,“ uvedla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. 

Při domovních prohlídkách v bytových a nebytových prostorách na dvou místech na Žďársku v místě trvalého a skutečného bydliště zadrženého muže kriminalisté zajistili velké množství podezřelého alkoholu uloženého v barelech a ve skleněných lahvích. 

„Podařilo se nám zajistit 42 plastových kanystrů o objemu šesti litrů s obsahem vodky jemné a 660 skleněných lahví o obsahu 0,42 litru vodky jemné od výrobce Likérka Drak. O tomto alkoholu bylo přitom z veřejně přístupných zdrojů všeobecně známo, že se v jeho produkci objevovaly zdravotně závadné lihoviny,“ uvedl kriminalista Radek Uhlíř. Zajištěný alkohol bude podroben testům na zjištění obsahu závadného metanolu.

Vyšetřovatel podal státnímu zástupci podnět na podání návrhu na vzetí muže do vazby. Podle kriminalistů totiž existuje podezření, že obviněný muž alkohol dodával i dalším lidem. Pokud by byl vyšetřován na svobodě, mohl by tyto svědky ovlivňovat. „V průběhu dalšího vyšetřování se budeme snažit zjistit, jakým dalším osobám muž alkohol dodal, a tento podezřelý alkohol zajistit,“ doplnil Uhlíř. 

Podle informací ČTK pochází otrávený muž z obce Moravec na Žďársku. „Pracoval v Dolní Rožínce v uranovém dolu, je proto v předčasném důchodu,“ řekl už dříve starosta Moravce Oldřich Uhlíř. 

Metanol je alkohol, který lidský metabolismus mění na formaldehyd a kyselinu mravenčí, které jsou pro člověka silně toxické. Ve větších dávkách způsobuje oslepnutí a smrt. V České republice od září 2012 metanol zabil 51 lidí, další desítky skončily v nemocnici. Policie stíhá v souvislosti s touto kauzou přes tři desítky lidí. Policisté nadále varují před nákupem alkoholu nejasného původu. V oběhu jsou stále dva tisíce litrů lahví se smrtelně jedovatým metanolem.